Αγγλικός όρος

intestinal tube

Ορισμός

Ένας ελαστικός σωλήνας, αποτελούμενος από πλαστικό ή από λάστιχο, που τοποθετείται στον πεπτικό σωλήνα για την αναρρόφηση αερίου, υγρού ή στερεών από το έντερο, ή για την χορήγηση υγρών, ηλεκτρολυτών, ή θρεπτικών συστατικών στον ασθενή. Ο αυλός μπορεί να διέρχεται από την μύτη, το στόμα ή τον πρωκτό, ή μέσω ενός στομίου στο κοιλιακό τοίχωμα (δηλ. γαστροστομία, νηστιδοστομία).

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Όταν τοποθετείται ένας αυλός παχέος εντέρου (δηλ. Cantor, Miller-Abbott), το προσωπικό πρέπει να βοηθά την προώθηση του μέσα στον γαστρεντερικό σωλήνα. Συνήθως ο ασθενής τοποθετείται στην δεξιά πλευρά για μισή ώρα, μετά στην αριστερή για μισή ώρα, και μετά στην πλάτη. Αυτές οι αλλαγές θέσης καθώς και η βάδιση θα διευκολύνουν την κίνηση του αυλού μέσα στον γαστρεντερικό σωλήνα. Οι χειρισμοί αυτοί μπορεί να πραγματοποιούνται κάτω από ακτινολογικό έλεγχο.

Απαιτείται συχνή στοματική υγιεινή για την πρόληψη ελκών του στόματος γιατί συνήθως ο ασθενής δεν λαμβάνει υγρά από το στόμα. Όταν ο σωλήνας είναι τοποθετημένος, ο ασθενείς πρέπει να διδαχθεί να μην αναπνέει από το στόμα ή να καταπίνει αέρα. Αυτό προάγει την εισαγωγή αέρα μέσα στον γαστρεντερικό σωλήνα και έτσι ενεργεί αντίθετα από την φιλοσοφία λειτουργίας των εντεοικών σωλήνων και παροχέτευσης.