Αγγλικός όρος

epididymitis

Ορισμός

Φλεγμονη της επιδιδυμίδας, συνήθως ως αποτέλεσμα λοίμωξης και σπάνια ως αποτέλεσμα τραυματισμού και παλινδρόμησης ούρων από την ουρήθρα.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Τα αίτια της επιδιδυμίτιδας εξαρτώνται από την ηλικία και τη δραστηριότητα. Τα παιδιά μπορεί να εμφανίζουν λοίμωξη της επιδιδυμίδας ως αποτέλεσμα συγγενών διαμαρτιών του ουρογεννητικού σωλήνα. Σε σεξουαλικά δραστήριους νέους άνδρες, τα χλαμύδια και η γονόρ-ροια είναι τα συνηθέστερα αίτια. Σε μεσήλικες και μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες οι λοιμώξεις οφείλονται συνήθως σε gram- αρνητικά παθογόνα του ουροποιητικού, όπως η E. coli και άλλα εντερικά βακτήρια. Η σύφιλις, η φυματίωση, η παρωτίτιδα και άλλοι μικροοργανισμοί ευθύνονται μερικές φορές για λοιμώξεις στις επιδιδυμίδες.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Το κυρίαρχο σύμπτωμα στους ενήλικες είναι το άλγος και το οίδημα στο όσχεο, που εντοπίζεται συνήθως στον άνω πόλο ενός εκ των όρχεων. Το ουρηθρικό έκκριμα, ο πυρετός και τα ρίγη είναι επίσης συνήθη συμπτώματα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Τα αντιβιοτικά (όπως η τετρακυκλίνη σε σεξουαλικά δραστήριους άνδρες) και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (για το άλγος και τον πυρετό) είναι συνήθως αποτελεσματικά. Η θεραπεία αρχίζει συνήθως να ανακουφίζει τα συμπτώματα εντός 2 ή 3 ημερών και εκριζώνει τη λοίμωξη εντός μιας εβδομάδας.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Ο ασθενής ενθαρρύνεται να παραμείνει κλινήρης με τα κάτω άκρα σε ελαφρά απαγωγή και με τους όρχεις υπερυψωμένους πάνω σε μια τυλιγμένη πετσέτα προκειμένου να διευκολυνθεί η φλεβική επιστροφή, να μειωθεί το οίδημα και να ανακουφιστεί το άλγος. Θερμά επιθέματα ή χλιαρό μπάνιο για 15 λεπτά κάθε 3 ώρες μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του οιδήματος και του άλγους. Ο ασθενής πρέπει να φορά χαλαρά, ελαφρά ρούχα έως ότου υποχωρήσει το οίδημα. Η καταβολή προσπάθειας κατά την αφόδευση ελαχιστοποιείται με τη χρήση μαλακτικών των κοπράνων. Ο ασθενής πρέπει να φέρει οσχεοαναρτήρα όταν κάθεται, στέκεται όρθιος ή περπατά. Πρέπει να αποφεύγεται η άρση αντικειμένων βαρύτερων των 10 κιλών. Ο ασθενής παρακολουθείται για σημεία από τη δημιουργία αποστήματος (εντοπισμένη ερυθρά, θερμή, επώδυνη περιοχή) ή επέκτασης της λοίμωξης στους όρχεις. Δίνεται έμφαση στην ανάγκη για πιστή συμμόρφωση στην αντιβιοτική αγωγή για όλο το απαραίτητο χρονικό διάστημα.

Εάν ο ασθενής αντιμετωπίζει την πιθανότητα στείρωσης, συνιστάται περαιτέρω συμβουλευτική και ρυθμίζεται ανάλογα. Εάν η επιδιδυμίτιδα είναι δευτεροπαθής ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος, ο ασθενής ενθαρρύνεται να φορά προφυλακτικό κατά τη συνουσία και να ενημερώσει τους σεξουαλικούς συντρόφους προκειμένου να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία.

Ετυμολογία

[" + didymos, δίδυμος + itis, φλεγμονη]