Αγγλικός όρος

hepatitis A

Ορισμός

Η ηπατίτιδα που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Α (HAV), έναν RNA ιό χωρίς φάκελο. Επειδή μπορεί να μεταδοθεί διαμέσου μολυσμένου νερού ή τροφής, οι νέοι ενήλικες και παιδιά σε εγκαταστάσεις ιδρυμάτων και ταξιδιώτες σε χώρες με ελάχιστη υγιεινή είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης· μικρές επιδημίες έχουν παρατηρηθεί μεταξύ ατόμων που τρώνε σε εστιατόρια που σέρβιραν μολυσμένα οστρακόδερμα. Η πορεία της νόσου είναι συνήθως ήπια, αν και μπορεί να γίνει σοβαρή· η περίοδος επώασης είναι 2 έως 6 εβδομάδες, το οξύ στάδιο διαρκεί 2 έως 12 εβδομάδες και η πλήρης ανάρρωση απαιτεί εβδομάδες έως μήνες. Η λοίμωξη προσβάλει 90.000 άτομα κάθε χρόνο, από τους οποίους περίπου οι μισοί εκδηλώνουν κλινικά λοίμωξη. Η ηπατίτιδα Α δεν παράγει μία κατάσταση χρόνιου φορέα και δεν προκαλεί χρόνια ηπατίτιδα. Τα δύο αντισώματα που παράγονται ως απάντηση στο αντιγόνο της ηπατίτιδας Α χρησιμεύουν ως δείκτες για λοίμωξη· ένα από αυτά, το IgG αντι-HAV, παρέχει ανοσία έναντι της επαναμόλυνσης. Η ηπατίτιδα Α παλαιότερα ονομαζόταν λοιμώδης ηπατίτιδα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Κανένα φάρμακο δεν θεραπεύει ειδικά την ηπατίτιδα Α. Ανοσοσφαιρίνη που περιέχει IgG αντι-HAV αντισώματα μπορεί να συνταγογραφηθεί για μέλη της οικογένειας· παρέχει παθητική ανοσία για 6 έως 8 εβδομάδες. Η προληπτική αγωγή εστιάζει στην καλή ατομική υγιεινή, ειδικά στο πλύσιμο των χεριών· στην προσεκτική επιλογή τροφής και τόπων διατροφής· και σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, στη στοιχειώδη υγιεινή. Το εμβόλιο ηπατίτιδας Α προλαμβάνει τη λοίμωξη πριν ή αμέσως μετά την έκθεση στον ιό και συστήνεται για εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη, ταξιδιώτες σε αναπτυσσόμενες χώρες, εργαζόμενους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, άτομα με προϋπάρχουσα ηπατική νόσο και άλλους σε υψηλό κίνδυνο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ηπατίτιδα Α μεταδίδεται με την κοπρανο-στοματική οδό. Για την πρόληψη της εξάπλωσης της ασθένειας, τα προσβεβλημένα άτομα δεν πρέπει να προετοιμάζουν φαγητό για άλλους.

Κύριος όρος

hepatitis