Αγγλικός όρος

hepatitis B

Ορισμός

Βλάβη σε κύτταρα του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV), έναν ιό με δίκλωνο DNA. Μπορεί να εμφανιστεί ως μία ασυμπτωματική, οξεία, χρόνια, ή κεραυνοβόλος λοίμωξη. Η οξεία λοίμωξη συχνά χαρακτηρίζεται από ίκτερο, ναυτία και εμετό, αρθρικούς πόνους ή εξανθήματα, που συχνά σχετίζονται με χαρακτηριστικές αυξήσεις σε δοκιμασίες ορού ηπατικής λειτουργίας. Η χρόνια λοίμωξη είναι τυπικά ασυμπτωματική και μπορεί να ανιχνευτεί μόνο με εξετάσεις αίματος, ωσότου προκαλέσει όψιμες επιπλοκές όπως κίρρωση, πυλαία υπέρταση ή ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα. Η κεραυνοβόλος λοίμωξη με ιό ηπατίτιδας Β καθορίζεται ως επιδείνωση του ασθενή σε ηπατική εγκεφαλοπάθεια εντός 8 εβδομάδων από την έναρξη της νόσου.

Ο ιός μεταδίδεται με την επαφή με αίμα ή σωματικά υγρά ενός προσβεβλημένου ατόμου. Η περίοδος επώασης είναι σχεδόν 2 έως 6 μήνες. Η οξεία λοίμωξη συνήθως λύεται σε λιγότερο από 6 μήνες· όταν το αντιγόνο επιφανείας του ιού της ηπατίτιδας Β δεν εξαφανισθεί από το αίμα εντός 6 μηνών, θεωρείται ότι έχει αναπτυχθεί χρόνια ηπατίτιδα. Κάθε χρόνο, μόνο στις Η.Π.Α., περίπου 300.000 άτομα προσβάλλονται από τον ιό της ηπατίτιδας Β. Παγκοσμίως, η χρόνια ηπατίτιδα προσβάλλει περίπου 300 εκατομμύρια άτομα.

Στα άτομα με υψηλό κίνδυνο λοίμωξης περιλαμβάνονται χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, άτομα με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους, ομοφυλόφιλοι άνδρες, βρέφη που γεννιούνται από μητέρες μολυσμένες με HBV και εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη. Οι τράπεζες αίματος ελέγχουν σε καθημερινή βάση για αντιγόνα HBV, γεγονός που έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό την μετάδοση της λοίμωξης με μετάγγιση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του HBV και έρχονται σε επαφή με αίμα ή με άλλες εκκρίσεις του σώματος μέσω βελονών ή μέσω επαφής του βλεννογόνου τους πρέπει να επικοινωνήσουν με την επαγγελματική υπηρεσία υγείας. Η ανοσοσφαιρίνη του ιού της ηπατίτιδας Β (HBIg) μπορεί να χορηγηθεί για την παροχή προσωρινής προφύλαξης.

ΑΝΤΙΓΟΝΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ: Οι πρωταρχικοί αντιγονικοί δείκτες που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση λοίμωξης με ηπατίτιδα Β περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

Αντιγόνο επιφανείας ηπατίτιδας Β (HBsAg) -ο πρώτος δείκτης που εμφανίζεται στο αίμα. Μερικές φορές ανιχνεύεται πριν αυξηθούν τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων στον ορό.

Αντιγόνο ηπατίτιδας Be (HBeAg) και ηπατίτιδας Β DNA-δείκτες ενεργούς ιϊκής αντιγραφής και υψηλής μολυσματικότητας.

Πυρηνικό αντίσωμα ηπατίτιδας Β-αντισώματα έναντι του αντιγόνου του πυρήνα του ιού της ηπατίτιδας Β-υποδεικνύουν μόλυνση ενός ασθενή με ιό της ηπατίτιδας Β. Τα αντισώματα IgM έναντι του πυρηνικού αντιγόνου (IgM αντι-HBc) είναι παρόντα νωρίς στην πορεία της λοίμωξης και μπορεί μερικές φορές να είναι η μόνη ανιχνεύσιμη απόδειξη μίας οξείας λοίμωξης. Τα IgG αντισώματα έναντι του πυρηνικού αντιγόνου (αντι-HBc) είναι παρόντα σε κάθε ασθενή που έχει προσβληθεί από τον ιό, είτε οξέως ή σε κάποια στιγμή στο παρελθόν.

Προστατευτικά αντισώματα IgG για το αντιγόνο επιφανείας HB (HBsAB), τα οποία αναπτύσσονται αργά στην πορεία της νόσου, διαρκούν εφ όρου ζωής και προστατεύουν έναντι της επαναμόλυνσης. Καθώς τα επίπεδα του αντισώματος για το αντιγόνο επιφανείας της ηπατίτιδας Β αυξάνονται, τα επίπεδα HBsAg μειώνονται, υποδεικνύοντας λύση της οξείας λοίμωξης. Τα αντισώματα έναντι του πυρηνικού αντιγόνου της ηπατίτιδας Β και του αντιγόνου ηπατίτιδας Be δεν είναι προστατευτικά. Σχεδόν 5 έως 10% των ασθενών αναπτύσσουν χρόνια λοίμωξη.

ΠΡΟΛΗΨΗ: Το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β, το οποίο περιέχει το αντιγόνο επιφανείας ΗΒ, παρέχει ενεργό ανοσία και συστήνεται για άτομα υψηλού κινδύνου (π.χ., παιδιά, εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη, ασθενείς αιμοδιάλυσης, χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών). Επίσης, όλες οι έγκυες γυναίκες πρέπει να ελέγχονται για λοίμωξη. Η ανοσοσφαιρίνη ηπατίτιδας Β, η οποία περιέχει αντισώματα έναντι του HBV, παρέχει παθητική ανοσία σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι εκτεθειμένοι στον ιό.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Δεν υπάρχει διαθέσιμη φαρμακευτική θεραπεία που να ελέγχει την οξεία HBV λοίμωξη, οπότε η αγωγή σε αυτήν τη φάση της νόσου είναι υποστηρικτική. Η άλφα ιντερφερόνη είναι αποτελεσματική σε ορισμένους ασθενείς με χρόνια λοίμωξη· κάποια αντιιικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων λαμιβουδίνης και γανσικλοβίρης, έχει αποδειχθεί επίσης ότι έχουν ευεργετική δράση, ειδ. όταν χορηγούνται μέχρι να ανέλθουν τα επίπεδα HBsAB ή μειωθούν τα επίπεδα HBsAg.

Κύριος όρος

hepatitis