Αγγλικός όρος

hepatitis

Ορισμός

Φλεγμονή του ήπατος, που συνήθως προκαλείται από έκθεση σε λοιμώδη παράγοντα (π.χ., ένας ιός της ηπατίτιδας), μία τοξίνη (π.χ., αλκοόλ), ή ένα φάρμακο (όπως ακεταμινοφαίνη). Η νόσος μπορεί να είναι ήπια ή απειλητική για τη ζωή, χρόνια ή οξεία. Τα χρόνια περιστατικά μπορούν να ανιχνευτούν μόνο με την ανεύρεση υψηλών ηπατικών ενζύμων στο αίμα. Τα οξέα περιστατικά χαρακτηρίζονται από ίκτερο, ηπατική διόγκωση, και ορισμένες φορές αιμορραγία, μεταβολή της διανοητικής κατάστασης και πολυσυστηματική ανεπάρκεια οργάνων.

ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΑ: Βλάβη σε ηπατικά κύτταρα (ηπατοκύτταρα) προκαλείται από άμεση βλάβη από τον αιτιολογικό παράγοντα ή έμμεσα ως αποτέλεσμα φλεγμονωδών ή αυτοάνοσων απαντήσεων. Κατά τη διάρκεια οξείας φλεγμονής, τα διογκωμένα ηπατοκύτταρα είναι λιγότερο ικανά να αποτοξινώνουν φάρμακα· να παράγουν παράγοντες πήξης, χοληστερόλη, πρωτεΐνες πλάσματος, χολή και γλυκογόνο· να αποθηκεύουν λιποδιαλυτές βιταμίνες· και να εκτελούν άλλες λειτουργίες. Όλοι οι ιοί ηπατίτιδας μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή («κεραυνοβόλο») ηπατίτιδα, αλλά οι ηπατίτιδες Β και D είναι οι πιο κοινές αιτίες. Υπερβολικές δόσεις φαρμάκων, πρόσληψη τοξινών, και καταπληξία ευθύνονται επίσης για ταχεία επιδείνωση της ηπατικής λειτουργίας.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Οι ασθενείς γενικά δεν εισάγονται σε νοσοκομείο, εκτός κι αν εμφανίσουν σημαντική ηπατική βλάβη· οι προσβεβλημένοι σε σοβαρότερο βαθμό χρειάζονται υποστηρικτική ιατρική και ψυχολογική φροντίδα. Οι ασθενείς στο σπίτι πρέπει να κατατοπίζονται σχετικά με τη φύση και την πορεία της ασθένειας, τη φροντίδα καιτη θεραπεία, και τα σημεία και συμπτώματα των επιπλοκών. Ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί μια καλά ισορροπημένη διατροφή και να πίνει επαρκή υγρά, αλλά πρέπει να αποφεύγει το αλκοόλ και άλλους ηπατοτοξικούς παράγοντες. Όταν η ηπατίτιδα προκαλείται από την τροφή, απαιτείται σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, χειρισμός της τροφής και καθαρισμός των πιάτων και των ασημικών για την αποτροπή μετάδοσης στους συνοικούντες. Ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει τη στενή επαφή, ωσότου μειωθούν τα επίπεδα αντιγόνου και αντισώματος. Συναισθηματική υποστήριξη και διαβεβαίωση πρέπει να παρέχονται στον ασθενή, επειδή η παρέμβαση στις συνήθειες και τον τρόπο ζωής του ασθενή μπορεί να είναι σημαντική.

Ετυμολογία

[« + itis, φλεγμονή]

Υπώνυμος όρος

hepatitis A
acute anicteric hepatitis
amebic hepatitis
autoimmune hepatitis
hepatitis B
hepatitis B immune globulin
hepatitis B virus vaccine
hepatitis C
chronic hepatitis
hepatitis C core antigen
hepatitis D
hepatitis E
fulminant hepatitis
infectious hepatitis
ischemic hepatitis
serum hepatitis
toxic hepatitis