Αγγλικός όρος

cardioversion

Ορισμός

Η αποκατάσταση του φυσιολογικού κολπικού ρυθμού με χημικά ή ηλεκτρικά μέσα. Όταν πραγματοποιείται φαρμακευτικώς, η διαδικασία συνίσταται στη από του στόματος ή ενδοφλέβια χορήγηση αντιαρρυθμικών φαρμάκων. Π ηλεκτρική καρδιομετατροπή συνίσταται στην απευθείας χορήγηση συγχρονισμένων σοκ κατά μήκος του θωρακικού τοιχώματος. Χρησιμοποιείται για την ανάταξη της κολπικής μαρμαρυγής, κολπικού πτερυγισμού, υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας και καλά ανεκτής κοιλιακής ταχυκαρδίας. Αντίθετα από την απινίδωση στην οποία εφαρμόζεται ασύγχρονο σοκ κατά τη διάρκεια εξαιρετικά επειγόντων καταστάσεων, η ηλεκτρική καρδιομετατροπή συγχρονίζεται προκειμένου να αποφευχθεί το κύμα T της καρδιακής επαναπόλωσης ώστε να προληφθεί η πυροδότηση κακοήθων αρρυθμιών. Ο ασθενής χρήζει σχεδόν πάντα νάρκωσης και αναλγησίας πριν από τη διαδικασία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ηλεκτρική καρδιομετατροπή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς που έφαγαν πρόσφατα (εξαιτίας κινδύνου παλινδρόμησης των περιεχομένων του στομάχου), σε ασθενείς με βαριές ηλεκτρολυτικές διαταραχές, σε ασθενείς με σχετική υπερδοσολογία φαρμάκων ή σε ασθενείς ανίκανους ή απρόθυμους να δώσουν επίσημη συγκατάθεση. Οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται ως προς τους κινδύνους της καρδιομετατροπής, περιλαμβανομένης της σπάνιας εμφάνισης κοιλιακής μαρμαρυγής και κοιλιακής ταχυκαρδίας, της ανάπτυξης βραδυαρρυθμιών ή καρδιακών ανακοπών και την πιθανότητα εμβολικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Εξηγούνται και διευκρινίζονται στον ασθενή η διαδικασία, τα αναμενόμενα αισθήματα, οι επιπλοκές και οι κίνδυνοι. Παρέχεται συναισθηματική υποστήριξη καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και μετά από αυτήν. Ανασκοπείται το φαρμακευτικό ιστορικό του ασθενούς και αναφέρεται η χρήση καρδιακών γλυκοζιτών καθώς και τα επίπεδα ηλεκτρολυτών στον θεράποντα ιατρό. Δίπλα από το κρεβάτι τοποθετούνται συσκευές επειγόντων περιστατικών (περιλαμβανομένων φαρμάκων καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης, συσκευή ανάνηψης με μάσκα ασκού - βαλβίδας, οξυγόνο, αναρρόφηση, λαρυγγοσκόπιο και ενδοτραχειακοί σωλήνες κατάλληλου μεγέθους, απινιδωτής και υλικά για ενδοφλέβιες ενέσεις). Στο νοσοκομείο, προσωπικό επειγόντων (αναπνευστικοί τεχνικοί, αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές και παραϊατρικοί) μπορούν να βοηθήσουν τον επιβλέποντα ιατρό. Ελέγχονται τα ζωτικά σημεία του ασθενούς, ξεκινά η ενδοφλέβια έγχυση και ο ασθενής συνδέεται με οθόνη ηλεκτροκαρδιογράφου συνεχούς καταγραφής. Αφαιρούνται οι τεχνητές οδοντοστοιχίες από το στόμα καθώς και κοσμήματα, όπως επίσης και επιθέματα νιτρογλυκερίνης από το στήθος και από το λαιμό. Τοποθετούνται ηλεκτρόδια στήθους για να διευκολύνουν την καταγραφή των υψηλών κυμάτων R, χωρίς όμως να παρεμβαίνουν στην τοποθέτηση των ηλεκτροδίων. Λαμβάνεται ηλεκτροκαρδιογράφημα 12 απαγωγών και χορηγείται στον ασθενή να αναπνεύσει εμπλουτισμένο οξυγόνο. Ο ασθενής τοποθετείται σε ύπτια θέση και διασφαλίζεται επαρκής αερισμός και οξυγόνωση με παρατήρηση και οξυμετρία. Χορηγείται ως ενδείκνυται καταπραϋντικό, όπως η διαζεπάμη, εκτός εάν ο ασθενής είναι ιδιαίτερα υποτασικός. Συνδέονται στον ασθενή τα άκρα του απινιδωτή. Ο καρδιομετατροπέας/απινιδωτής ρυθμίζεται ώστε να συγχρονισθεί με το σύμπλεγμα QRS του ασθενούς και ελέγχεται η καταγραφή προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι σημειώνεται κάθε κύμα R. Το σύστημα ελέγχου ρυθμίζεται στο επίπεδο το οποίο έχει υποδειχθεί από τον θεράποντα ιατρό ή το πρωτόκολλο. Τοποθετούνται στις προδιαγεγραμμένες θέσεις του θωρακικού τοιχώματος τα πέλματα του απινιδωτή για χειροκίνητο ή μη χειρισμό. Όλο το παρευρισκόμενο προσωπικό απομακρύνεται από την απευθείας επαφή με τον ασθενή ή το κρεβάτι του/της. Αφού αυτό επιβεβαιωθεί προσεκτικά, δίδεται το ηλεκτρικό ρεύμα. Αμέσως ελέγχεται η οθόνη ώστε να εξασφαλισθεί η ανάταξη της αρρυθμίας. Εάν δεν έχει αναταχθεί, επαναλαμβάνεται η διαδικασία συνήθως με ρύθμιση της ενέργειας σε υψηλότερα επίπεδα. Μετά από μια επιτυχή καρδιομετατροπή, το προσωπικό ιατρικής παρακολούθησης παρακολουθεί τον ρυθμό και τα ζωτικά σημεία μετά την ανάταξη έως ότου εξασφαλισθεί η σταθερότητα του ασθενούς. Ελέγχεται το δέρμα του ασθενούς για εγκαύματα.

Ετυμολογία

[" + Λατ. versio, στροφή]