Αγγλικός όρος

urticaria

Ορισμός

Πολλαπλές οιδηματώδεις, επηρμένες περιοχές του δέρματος που παρουσιάζουν έντονο κνησμό και παραμένουν έως και 24 ώρες. Μπορεί να πρωτοεμφανιστούν στο στήθος, την πλάτη, τα άκρα, το πρόσωπο ή το κεφάλι.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η κνίδωση οφείλεται στην απελευθέρωση από τα μαστοκύτταρα αγγειοδραστικών ουσιών που προκαλούν αγγειοδιαστολή και αυξημένη διαπερατότητα των τριχοειδών του δέρματος. Η αποκοκκίωση των μαστοκυττάρων είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης της ανοσοσφαιρίνης Ε με ορισμένα εκλυτικά αίτια, όπως αλλεργιογόνα (π.χ. τροφές, φάρμακα ή έκδοχα φαρμάκων), ψύχος ή ζέστη και σπανιστερα λοιμώξεις ή στρες. Η κνίδωση αποτελεί το κύριο σημείο τοπικών και συστηματικών φλεγμονωδών αντιδράσεων. Προσβάλλει όλες τις ηλικίες αλλά συνήθως εκδηλώνεται μεταξύ 20-40 ετών. Συνδέεται στενά με το αγγειοοίδημα, το οποίο όμως προσβάλλει βαθύτερες περιοχές του δέρματος καθώς και τον υποδόριο ιστό.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Οι φαρμακευτικές ουσίες που μπλοκάρουν τους υποδοχείς ισταμίνης 1 (Η1) (αντιισταμινικά) θεωρούνται τα φάρμακα εκλογής για την κνίδωση. Η ωφέλεια της συνδυασμένης χρήσης ανταγωνιστών υποδοχέων Η1 και Η2 δεν έχει αποδειχθεί. Οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τα αλλεργιογόνα και τη χρήση κορτικοστεροειδών.

Συνώνυμο

hives

Ετυμολογία

Λατ. urtica, ερεθίζω

Υπώνυμος όρος

aquagenic urticaria
urticaria bullosa
cholinergic urticaria
chronic urticaria
cold urticaria
urticaria factitia
generalized heat urticaria
giant urticaria
urticaria medicamentosa
papular urticaria
physical urticaria
urticaria pigmentosa
pressure urticaria
solar urticaria