Αγγλικός όρος

small intestine

Ορισμός

Το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου είναι το δωδεκαδάκτυλο, περίπου 8 με 20 με 28 εκ. μήκος, το οποίο λαμβάνει πολτο-ποιημένη τροφή από τον στόμαχο μέσω του πυλωρικού στομίου, και μέσω του κοινού χοληδόχου πόρου, χολή από το ήπαρ και την χοληδόχο κύστη, και παγκρεατικό υγρό από το πάγκρεας. Το δεύτερο τμήμα είναι η νήστιδα, μήκους περίπου 2,8 μέτρα. Το τρίτο τμήμα είναι ο ειλεός, μήκους περίπου 4 μέτρα. Ο ειλεός ανοίγει μέσα στο τυφλό του παχέος εντέρου και η ειλεοτυφλική βαλβίδα εμποδίζει την παλινδρόμηση του εντερικού περιεχομένου.

Το τοίχωμα του λεπτού εντέρου έχει κυκλοτερείς πτυχές οι οποίες είναι πτυχές του βλεννογόνου και του υποβλεννογόνου που μοιάζουν με πτυχές ακορντεόν. Ο βλεννογόνος αναδιπλώνεται περαιτέρω σε λάχνες, οι οποίες μοιάζουν με μικρές προσεκβολές (μήκος 0,5 με 1,5 χιλ.). Οι ελεύθερες επιφάνειες των επιθηλιακών κυττάρων έχουν μικροσκοπικές πτυχές που ονομάζονται μικρολάχνες και συνολικά καλούνται ψυκτροειδής παρυφή. Οι πτυχές αυξάνουν την επιφάνεια για την απορρόφηση των τελικών προϊόντων της πέψης. Οι εντερικοί αδένες (του Lieberkuhn) που βρίσκονται ανάμεσα στις βάσεις των λαχνών παράγουν ένζυμα. Το δωδεκαδάκτυλο έχει τους υποβλεννογόνιους αδένες του Brunner που εκκρίνουν βλέννα. Τα ένζυμα που εκκρίνονται από το λεπτό έντερο είναι πεπτιδάσες, οι οποίες ολοκληρώνουν την πέψη των πρωτεϊνών, και σακχαράση, μαλτάση και λακτάση, που μετατρέπουν τους δισακχαρίτες σε μονοσακχαρίτες. Ορισμένα από αυτά τα ένζυμα λειτουργούν περισσότερο στην ψυκτροειδή παρυφή απ'στι στον εντερικό αυλό. Οι ορμόνες που εκκρίνονται από το δωδεκαδάκτυλο είναι το γαστρικό ανασταλτικό πεπτίδιο, η σεκρετίνη και η χολοκυστοκινίνη. Οι ορμόνες αυτές επηρεάζουν τις εκκρίσεις ή την κινητικότητα άλλων τμημάτων του πεπτικού σωλήνα.

Τα τελικά προϊόντα της πέψης (αμινοξέα, μονοσακχαρίτες, λιπαρά οξέα, γλυκερόλη, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, και νερό) απορροφούνται στα τριχοειδή ή γαλακτοποιούνται στις λάχνες. Το αίμα από το λεπτό έντερο διέρχεται από το ήπαρ μέσω της πυλαίας φλέβας πριν να επιστρέψει στην καρδιά.

Κύριος όρος

intestine