Αγγλικός όρος

non-Hodgkin′s lymphoma

Ορισμός

Μια ομάδα κακοήθων όγκων των Β ή των Τ λεμφοκυττάρων. Το 2003, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία υπολόγισε ότι περίπου 53.000 Αμερικανοί θα διαγιγνώσκονταν με τη νόσο.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η ανώδυνη λεμφαδενοπάθεια στα δύο τρίτα των ασθενών αποτελεί το συχνότερα εμφανιζόμενο σύμπτωμα. Άλλοι εμφανίζουν πυρετό, νυκτερινή εφίδρωση, απώλεια του 10% ή περισσότερο του σωματικού βάρους στους 6 μήνες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της διήθησης σε μη-λεμφικό ιστό. Επιπροσθέτως, στην περιφέρεια συμμετέχουν περιοχές όπως οι επιτροχίλιοι λεμφαδένες, η περιοχή των αμυγδαλών και ο μυελός των οστών. Η NHL είναι κατά 50% πιο συχνή στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες της αυτής ηλικίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το αίτιο της NHL είναι άγνωστο, αλλά οι ασθενείς που έχουν λάβει ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες έχουν περισσότερο από 100 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης NHL, πιθανότατα επειδή οι ανοσοκατασταλτικοί παράγοντες ενεργοποιούν ογκογόνους ιούς.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Η συγκεκριμένη θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο, τον βαθμό και το στάδιο του λεμφώματος. Μπορεί να εφαρμοσθούν συνδυαστικές χημειοθεραπείες, μεταμόσχευση μυελού των οστών, ακτινοβολίες και φωτοχημειοθεραπεία, ανάλογα με την ειδική διάγνωση.

Συντομογραφία

NHL