Αγγλικός όρος

urinary calculus

Ορισμός

Λίθος που σχηματίζεται στο ουροποιητικό σύστημα. Ποικίλλει σε σύσταση και μπορεί να περιέχει ουρικά άλατα, ασβέστιο, οξαλικό, ανθρακικό ασβέστιο, φωσφορικά άλατα και κυστίνη.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Ο ασθενής πρέπει να ενθαρρύνεται να μιλά στον ιατρό για το είδος, την ένταση και το χαρακτήρα του πόνου και εκείνος με τη σειρά του λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπισή του, συνταγογραφώντας αναλγητικά, αντισπασμωδικά και θερμά υγρά επιθέματα. Τα ούρα συλλέγονται και διηθούνται, και οι λίθοι που τυχόν ανακαλύπτονται αποστέλλονται στο εργαστήριο για ανάλυση. Στην περίπτωση που ο ασθενής πρόκειται να υποβληθεί σε λιθοτριψία, ο ιατρός οφείλει να του αναλύσει τη διαδικασία καθώς και τη μετέπειτα παρακολούθηση. Κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει να επεξηγούνται και όλες οι διαγνωστικές εξετάσεις που πρόκειται να γίνουν, έτσι ώστε να μειωθεί το άγχος και η ανησυχία του ασθενούς. Τα ούρα ελέγχονται επιπλέον για αιματουρία και προσδιορίζεται το ειδικό τους βάρος. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην καταγραφή των ζωτικών σημείων, ενώ αν εμφανιστεί πυρετός δίνονται αντιπυρετικά. Η πρόσληψη υγρών -προσέχοντας πάντα το ισοζύγιο- βοηθά στην αραίωση των ούρων και στην αποφυγή σχηματισμού επιπρόσθετων λίθων.
Ο ιατρός πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για τυχόν επιπλοκές όπως λοίμωξη, στάση και κατακράτηση. Αν χρειαστεί τοποθετείται ουροκαθετήρας. Όσον αφορά τη δίαιτα, αυτή προσαρμόζεται ανάλογα με τη σύσταση του λίθου. Σε λίθους από φωσφορικά άλατα, ο ασθενής πρέπει να αυξήσει την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών ("acid ash diet"), όπως δημητριακών, αυγών, κρέατος, γκρέιπ-φρουτ και βατόμουρων. Στην περίπτωση ουρικών λίθων πρέπει να λαμβάνονται αυξημένες ποσότητες πράσινων λαχανικών, φρούτων και γαλακτοκομικών ("alkaline ash diet"). Τέλος, πολύ σημαντική θεωρείται η πρόσληψη άφθονων υγρών καθώς και η τήρηση των κανόνων υγιεινής για την αποφυγή ουρολοιμώξεων (ιδιαίτερα στις γυναίκες).