Αγγλικός όρος

syphilis

Ορισμός

Λοίμωξη πολλαπλών σταδίων προκαλούμενη από τη σπιροχαίτη Treponema pallidum. H ασθένεια συνήθως μεταδίδεται σεξουαλικά, παρότι μικρός αριθμός συγγενών μολύνσεων συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στις H.Π.Α., ο αριθμός των περιστατικών κυμαίνεται από χρόνο σε χρόνο και από δεκαετία σε δεκαετία. Το 1998 αναφέρθηκαν μόνο 7.000 περιπτώσεις πρωτογενούς και δευτερογενούς σύφιλης στα Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων στην Ατλάντα, που αντιστοιχούν στον χαμηλότερο αριθμό που έχει αναφερθεί ποτέ. H πλειοψηφία των περιπτώσεων στις H.Π.Α. εντοπίζονται στις νοτιοανατολικές πολιτείες, μεταξύ εφήβων και νεαρών ενήλικων ατόμων, χρηστών παράνομων ουσιών και ασθενών μολυσμένων με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοα-νεπάρκειας (HIV). Το 2000 στις H.Π.Α. αναφέρθηκαν 529 περιπτώσεις συγγενούς σύφιλης.

Βλ.: εικόνα


Τυπικά η σύφιλη μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με απευθείας επαφή του δέρματος ή των βλεννογόνων. Οι σπειροχαίτες διαπερνούν εύκολα το δέρμα και διασπείρονται από την αρχική θέση εμβολιασμού στους περιφερικούς λεμφαδένες, την κυκλοφορία και πολλαπλές άλλες θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού νευρικού συστήματος. Μετά από μια περίοδο επώασης 10 ημερών έως 2 μηνών, εμφανίζεται βλατίδα στο δέρμα, η οποία αναπτύσσεται σε ανώδυνο έλκος (σκληρό έλκος), χαρακτηριστικό του αρχικού σταδίου της μόλυνσης. Το σκληρό έλκος και άλλες δερματικές κακώσεις που προκαλούνται από τη σύφιλη είναι ιδιαίτερα μολυσματικά. Τα γεννητικά όργανα είναι οι πιο συνηθισμένες θέσεις πρωτογενούς μόλυνσης και σχηματισμού σκληρού έλκους κατά τη σύφιλη.

Στο δευτερογενές στάδιο εμφανίζεται εκτεταμένο σωματικό εξάνθημα, συχνά συνοδευόμενο από συστηματικά συμπτώματα όπως πυρετός, κεφαλαλγία, οίδημα των λεμφαδένων και καχεξία. Ιδιαίτερα μολυσματικές υγρές και πλατιές βλατίδες ενδέχεται να εμφανιστούν στο περίνεο (γαλακτώδες κονδύλωμα) μαζί με αβαθή έλκη στο στόμα (βλεννώδεις κηλίδες). Εάν η ασθένεια δεν εξαλειφθεί με αντιβιοτικά, εγκαθίσταται λανθάνουσα λοίμωξη η οποία μπορεί να προκαλέσει πολλαπλές καταστροφικές μεταβολές σε πολλά συστήματα οργάνων πολλά χρόνια αργότερα.

Στο τριτογενές στάδιο παρατηρείται ιστολογική καταστροφή στην αορτή, στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στα οστά και στο δέρμα. Οι συνέπειες περιλαμβάνουν ανεύρυσμα της αορτής, μηνιγγίτιδα, αισθητήριες και βαδιστικές διαταραχές, άνοια, οπτική ατροφία και πολλές άλλες παθήσεις.

ΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΣΥΦΙΛΗ: Οι συνηθέστεροι εργαστηριακοί έλεγχοι για σύφιλη δεν έχουν άριστη ευαισθησία ή ειδικότητα. Ο έλεγχος πραγματοποιείται συνήθως με την ταχεία δοκιμασία μη τρεπονεμικής αντιδρασίνης πλάσματος, ή την ερευνητική εργαστηριακή δοκιμασία αφροδίσιων νοσημάτων, αμφότερες από τις οποίες ενδέχεται να δώσουν ανακριβή αποτελέσματα. Εάν οποιοαδήποτε δοκιμασία είναι θετική, πραγματοποιείται επιβεβαιωτική δοκιμασία με τον έλεγχο μικροαιμοσυγκόλλησης για αντισώματα καθήλωσης του T. pallidum ή με την προσρόφηση φθορίζοντος αντιτρεπονεμικού αντισώματος. Ο έλεγχος δύο σταδίων αυξάνει την πιθανότητα λήψης ακριβούς διάγνωσης. Η δοκιμασία αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης ίσως είναι η ακριβέστερη μέθοδος για τη διάγνωση της σύφιλης αλλά δεν χρησιμοποιείται συχνά εκτός ερευνητικών εργαστηρίων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα άτομα τα οποία διαγιγνώσκονται με σύφιλη ενδέχεται να πάσχουν και από άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ιδιαίτερα μόλυνση με HIV. Οι ειδικοί στη Δημόσια Υγεία συνιστούν να εξετάζονται όλοι όσοι φέρουν οποιαδήποτε από τις δύο ασθένειες και για τις δύο αυτές ασθένειες.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Τυπικά χορηγούνται στους ασθενείς με σύφιλη παρασκευάσματα πενικιλλίνης μακράς διάρκειας δράσης. Η διάρκεια της αγωγής εξαρτάται από το στάδιο της ασθένειας και από το αν υπάρχουν συνοδές παθολογίες, όπως μόλυνση με HIV, ή επιπλοκές όπως ενδείξεις νευροσύφιλης. Η δοξικυκλίνη ή η τετρακυκλίνη μπορεί να υποκαταστήσουν την αγωγή σε ασθενείς με αλλεργία στην πενικιλλίνη.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Ο ασθενής λαμβάνει πληροφορίες για την ασθένεια, για το πόσο σημαντικό είναι να εντοπιστούν όλα τα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή, για τη θεραπεία και για την επακόλουθη φροντίδα. Η πενικιλλίνη χορηγείται ως ενδείκνυται ή χορηγείται εναλλακτικό αντιβιοτικό εάν ο ασθενής είναι αλλεργικός στην πενικιλλίνη. Ο ασθενής παραπέμπεται σε υπηρεσία δημόσιας υγείας για να υποδείξει τα άτομα επαφής. Διδάσκονται μέθοδοι πρόληψης και παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη. Πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις κατά τον χειρισμό τω εργαστηριακών δειγμάτων. Ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή έως ότου ολοκληρωθεί η θεραπευτική αγωγή, συμπεριλαμβανομένων προηγούμενων συντρόφων οι οποίοι δεν έχουν αξιολογηθεί και αντιμετωπιστεί επαρκώς, εάν ενδείκνυται, για σύφιλη. Λαμβάνονται προφυλάξεις διαχείρισης των εκκρίσεων του ασθενούς από τη στιγμή που θα τεθεί υποψία για την ασθένεια μέχρι και 24 ώρες μετά την έναρξη της κατάλληλης αντιβιοτικής θεραπείας.

Συνώνυμο

lues

Ετυμολογία

[Syphilis, όνομα βοσκού που είχε την ασθένεια σε ένα λατινικό ποίημα]

Υπώνυμος όρος

cardiovascular syphilis
congenital syphilis
endemic syphilis
extragenital syphilis
latent syphilis
meningovascular syphilis
prenatal syphilis
serological tests for syphilis
visceral syphilis