Αγγλικός όρος

vitamin B complex

Ορισμός

Ομάδα υδατοδιαλυτών βιταμινών που απομονώνονται από το ήπαρ, τη ζύμη και άλλες πηγές. Μόνο η ζύμη που παρασκευάζεται από κόκκους δημητριακών, διατηρεί τις ιδιστητές της, αν αποξηρανθεί. Μεταξύ των βιταμινών περιλαμβάνονται η θειαμίνη (Β1), η ριβοφλαβίνη (Β2), η νιασίνη (νικοτινικό οξύ), η πυριδοξίνη (Β6), η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η κυανοκοβαλαμίνη (Β12).

ΠHΓΕΣ: Θειαμίνη: Δημητριακά ολικής άλεσης, σιτάρι, μαγιά της μπύρας, όσπρια, καρύδια, λέκιθος του αυγού, φρούτα και λαχανικά. Ριβοφλαβίνη: Μαγιά μπύρας, συκώτι, κρέας, ειδικάχοιρινό και ψάρι, πουλερικά, αυγά, γάλα και πράσινα λαχανικά. Νικοτινικό οξύ: Μαγιά μπύρας, συκώτι, κρέας, πουλερικά και πράσινα λαχανικά. Πυριδοξίνη: Ρύζι, πίτουρα και ζύμη. Φυλλικό οξύ: Φυλλώδη πράσινα λαχανικά, εντόσθια, άπαχο κρέας και μοσχάρι και λευκά δημητριακά. Γενικά: Εμπλουτισμένα δημητριακά, ψωμί και ψητά τρόφιμα αποτελούν καλές πηγές του παραπάνω συμπλέγματος βιταμινών.

ΔΡΑΣΗ/ΧΡHΣΕΙΣ: Το σύμπλεγμα βιταμινών Β επηρεάζει την ανάπτυξη, διεγείρει την όρεξη, την έκκριση γάλακτος και το γαστρεντερικό, το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα· αποτρέπει την καχεξία· συμμετέχει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένου του σακχάρου· διεγείρει τη λειτουργία των χοληφόρων. H βιταμίνη Β1, η θειαμίνη, επηρεάζει την ανάπτυξη, τη θρέψη και το μεταβολισμό των υδατανθράκων. H βιταμίνη Β2, η ριβοφλαβίνη, επιδρά στην ανάπτυξη και τον κυτταρικό μεταβολισμό. Το νικοτινικό οξύ προφυλάσσει από την πελλάγρα. H πυριδοξίνη χορηγείται για την πρόληψη της περιφερικής νευροπάθειας, σε όσους ασθενείς λαμβάνουν το αντιφυματικό φάρμακο, ισονιαζίδη.

ΣHΜΕΙΩΣH: H παρατεταμένη χορήγηση αντιβιοτικών μπορεί να καταστρέψει την εντερική χλωρίδα, που παράγει κάποιες από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Σε αυτή την περίπτωση ενδείκνυται η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης για την πρόληψη ανεπαρκειών.

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παραμένουν σταθερές κατά τη διάρκεια του συνηθισμένου μαγειρέματος, αν και μπορεί να καταστραφούν μετά από 2-4 ώρες έκθεσης σε υπερβολική θερμότητα. Επιπλέον, η μαγειρική σόδα καταστρέφει τη θειαμίνη. H ριβοφλαβίνη και το νικοτινικό οξύ είναι περισσότερο σταθερά και δεν καταστρέφονται από την οξείδωση ή τη θερμότητα.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ: H ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει beri beri, πελλάγρα, διαταραχές απορρόφησης, διόγκωση του ήπατος, διαταραχή του θυρεοειδούς, εκφύλιση των γεννητικών αδένων και διαταραχή του νευρικού συστήματος. Επίσης, προκαλεί οίδημα· επηρεάζει την καρδιά, τον σπλήνα, το ήπαρ και τους νεφρούς· προκαλεί διόγκωση των επινεφριδίων· και δυσλειτουργία των σιελογόνων αδένων και της υπόφυσης.