Αγγλικός όρος

quadriplegia

Ορισμός

Παράλυση και των τεσσάρων άκρων, η οποία συνήθως προκαλείται από βλάβη στην αυχενική μοίρα του νωτιαίου μυελού. Η τετραπληγία οφείλεται συχνά σε τραύμα στον αυχένα, αν και κάποιες φορές οφείλεται σε στένωοη του νωτιαίου μυελού, λοιμώξεις, ανευρύσματα, αγγειίτιδα, αυτοάνοσα νοσήματα, νευροχειρουργική επέμβαση ή βλάβες από μάζες. Όσο πιο ψηλά είναι η βλάβη, τόσο μικρότερη λειτουργικότητα θα έχουν τα χέρια. Οι βλάβες πάνω από τον τρίτο αυχενικό σπόνδυλο παραλύουν το διάφραγμα. Σε ασθενείς με υψηλές αυχενικές βλάβες, η ζωή μπορεί να διατηρηθεί μόνο με μηχανικό αερισμό.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Αμέσως μετά από τραυματισμό, μπορούν να χορηγηθούν ισχυρά κορτικοστεροειδή για να περιοριοτεί το οίδημα στο νωτιαίο μυελό.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Μετά από μια βλάβη, ο αυχένας του ασθενούς ακινητοποιείται και διατηρείται έλξη σε ευθεία γραμμή σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες. Εξασφαλίζεται και διατηρείται η βατότητα του αεραγωγού και η κατάσταση του αναπνευστικού παρακολουθείται για σημεία ανεπάρκειας (υποξαιμία, υπερκαπνία και οξυαιμία). Εξετάζονται οι ήχοι των εντέρων για τυχόν ανάπτυξη παραλυτικού ειλεού. Απαιτείται καθετηριασμός της ουροδόχου κύστης και αντιθρομβωτική θεραπεία για την πρόληψη εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης ή πνευμονικής εμβολής. Αφού σταθεροποιηθεί η κατάσταση του ασθενούς, η φυσικοθεραπεία, η επαγγελματική θεραπεία και η θεραπεία του αναπνευστικού είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάκτηση ή τη διατήρηση της βέλτιστης ικανότητας λειτουργίας. Βοήθεια παρέχεται όταν υπάρχουν προβλήματα αυτοεξυπηρέτησης, ουμπεριλαμβανομένης της φροντίδας του δέρματος και του στόματος, της διατροφής και της θρέψης, της ούρησης και της αφόδευσης, της περιποίησης του εντέρου, της θέσης και της άσκησης. Ελέγχεται η βατότητα του καθετήρα του ουροποιητικού και παρέχεται δίαιτα πλούσια οε φυτικές ίνες για να προληφθεί η απόφραξη του εντέρου. Τόσο ο αοθενής όσο και η οικογένειά του ενθαρρύνονται να εκφράσουν τα προβλήματα τους και τους παρέχεται υποστήριξη για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη θλίψη και την απώλεια. Επίσης, υποστηρίζονται για να μπορέσει η οικογένεια να θέσει ρεαλιστικούς στόχους για το μέλλον όσον αφορά στις λειτουργικές ικανότητες του ασθενούς, την εικόνα που έχει για το σώμα του και το πώς αντιλαμβάνεται τον εαυτό του. Ο ασθενής ενθαρρύνεται να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης αμέσως μόλις σταθεροποιηθεί.

Συνώνυμο

tetraplegia

Υπώνυμος όρος

transient quadriplegia