Αγγλικός όρος

toxoplasmosis

Ορισμός

Μόλυνση με το πρωτόζωο Toxoplasma gondii. Συνήθως, αποτελεί επανεμφάνιση μιας ήπιας μόλυνσης που είναι υποκλινική σε ασθενείς με φυσιολογικά ανοσοσυστήματα. Περίπου 30% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχουν αντισώματα το οποίο υποδεικνύει ότι έχουν προσβληθεί. Σε άτομα με σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS) ή σε άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία ύστερα από μεταμόσχευση οργάνου, η επανενεργοποίηση λανθανόντων οργανισμών μπορεί να είναι μοιραία. Περίπου 25% των γυναικών που προσβάλλονται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μεταδίδουν την μόλυνση στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ / ΜΕΤΑΔΟΣΗ: Το T. gondii μεταφέρεται από πολλά θηλαστικά και πτηνά, και συνήθως μεταδίδεται σε ανθρώπους, λόγω ανεπαρκούς πλυσίματος των χεριών ύστερα από την επαφή με κόπρανα γάτας ή λόγω της βρώσης ατελώς μαγειρεμένου χοιρινού ή αρνιού. Από τη στιγμή που εισέλθει στο έντερο, ο οργανισμός εξαπλώνεται μέσω του αίματος σε άλλα όργανα. Καταστρέφεται από Τ λεμφοκύτταρα, τα οποία δεν είναι επαρκή στο έμβρυο, σε ανθρώπους με AIDS, ή σε ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία.

Σε 25% των εμβρύων, η τοξοπλάσμωση προκαλεί βλάβη σε καρδιά, εγκέφαλο και πνεύμονες. Επίσης, προκαλεί μόλυνση οφθαλμών (χοριοαμφιβληστροειδίτιδα), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Σε ανθρώπους με AIDS, η τοξοπλάσμωση είναι η πιο συνήθης αιτία εγκεφαλίτιδας. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και συστηματική ασθένεια. Σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, η μόλυνση προκαλεί επανενεργοποίηση λανθάνουσας μόλυνσης στο μεταμοσχευμένο όργανο. Η διάγνωση της τοξοπλάσμωσης πραγματοποιείται με την κλινική εικόνα, την βιοψία εγκεφάλου, τις απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου και την ανταπόκριση στη θεραπεία.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Σε υγιή άτομα, η πρωτογενής μόλυνση εκδηλώνεται μόνο με ήπια λεμφαδενοπάθεια. Οι ασθενείς με AIDS με νευρολογική συμμετοχή συνήθως παρουσιάζουν σύγχυση, αδυναμία, εστιακά νευρολογικά ελλείμματα, αποπληξία και μειωμένα επίπεδα συνείδησης, ενώ μπορεί να εμφανίζεται και πυρετός.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Ένας συνδυασμός πυριμεθαμίνης, σουλφαδιαζίνης και λευκοβορίνης (φολινικό οξύ) χορηγείται έως και 2 εβδομάδες μετά από την ύφεση των συμπτωμάτων. Το τελευταίο βοηθά στην αποτροπή της προσβολής του μυελού των οστών. Η πρεδνιζόνη προστίθεται στην θεραπευτική αγωγή για ασθενείς με μηνιγγίτιδα ή χοριοαμφιβληστροειδίτιδα τοξοπλάσματος. Σε άτομα με AIDS, χρησιμοποιείται τριμεθοπρίμη / σουλφαμεθοξαζόλη για προφύλαξη και σουλφαδιαζίνη για κατασταλτική θεραπεία ύστερα από οξεία μόλυνση. Προσβαλλόμενες έγκυες γυναίκες αντιμετωπίζονται με σπιραμυκίνη για την αποτροπή πλακουντιακών μολύνσεων.