Αγγλικός όρος

cholecystectomy

Ορισμός

Αφαίρεση της χοληδόχου κύστης με λαπαροσκοπική ή ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Η διαδικασία πραγματοποιείται στην περίπτωση συμπτωματικής χολολιθίασης. Μόνο στις ΗΠΑ, πραγματοποιούνται περισσότερες από μισό εκατομμύριο επεμβάσεις ετησίως, αλλά ορισμένα νοσοκομεία, έχουν αναφέρει αύξηση αυτού του αριθμού κατά 20% μετά την εισαγωγή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Οι χειρουργικές επιπλοκές, περιλαμβανομένων των χειρουργικών λοιμώξεων, ανεπιθύμητων επιδράσεων στα αναισθητικά και τραυματισμών του ήπατος, της χοληδόχου κύστης ή γειτονικών οργάνων συμβαίνουν στο 5% περίπου των περιπτώσεων.

Η οξεία, η χρόνια, η μη χολολιθιασική χολοκυστίτιδα (δηλ. η χολική φλεγμονή η οποία δεν προκαλείται από χολόλιθους), επαναλαμβανόμενα επεισόδια κολικού της χολής, χολική δυσκινησία, η χολολιθιασική παγκρεατίτιδα και περιστασιακά η χολαγγειΐτιδα αποτελούν ένδειξη για επέμβαση. Συνήθως, η χοληδόχος κύστη δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί στην περίπτωση της ασυμπτωματικής χολολιθίασης.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Προεγχειρητικά: Πληροφορείται ο ασθενής σχετικά με τη διαδικασία, περιλαμβανομένης της ανάγκης για παροχέτευση, καθετήρα, ρινογαστρικού σωλήνα, κλπ.

Μετεγχειρητικά: Παρακολουθούνται τα ζωτικά σημεία και επιθεωρούνται οι επίδεσμοι. Ελέγχεται ο ασθενής για πόνο και ως προς τη γαστρεντερική και ουροποιητική λειτουργία. Χορηγούνται αναλγητικά και αντιεμετικά ως ενδείκνυται. Παρακολουθείται η ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών και χορηγείται η ενδεικνυόμενη θεραπεία αποκατάστασης. Εξετάζεται η αναπνευστική λειτουργία, και προτρέπεται ο ασθενής να αναπνέει βαθιά και να πραγματοποιεί αναπνευστική γυμναστική ως ενδείκνυται. Υποβοηθείται ο ασθενής κατά τη βάδιση καθώς και στο να προστατεύει την κοιλιά όταν βήχει. Αξιολογείται η περιφερειακή κυκλοφορία και προάγεται η φλεβική επιστροφή με ασκήσεις των ποδιών και ελαστικές κάλτσες ή πνευματικά καλσόν ως ενδείκνυται.

Εάν χρησιμοποιηθεί λαπαροσκοπική προσέγγιση, μπορεί να δοθεί εξιτήριο στον ασθενή την ίδια ή την επόμενη ημέρα από την επέμβαση. Προσφέρονται αποκλειστικά υγρά μετά την ανάνηψη από τη γενική αναισθησία και ο ασθενής λαμβάνει εκ νέου φυσιολογική δίαιτα εντός ολίγων ημερών. Εάν χρησιμοποιηθεί ανοικτή τομή, ο ασθενής τοποθετείται σε άνετη θέση. Εάν χρησιμοποιείται ρινογαστρικός σωλήνας, συνδέεται με ήπια διαλείπουσα αναρρόφηση. Καταχωρείται ο όγκος και τα χαρακτηριστικά των παροχετεύσεων από το ρινογαστρικό σωλήνα και από την κοιλιά. Παρέχεται δερματική φροντίδα και οι απαραίτητοι επίδεσμοι γύρω από τις θέσεις παροχέτευσης.

Όταν επιστρέψει ο περισταλτισμός των εντέρων, ο ρινογαστρικός σωλήνας, εφόσον χρησιμοποιείται, αφαιρείται όπως υποδεικνύεται. Ξεκινά η από του στόματος σίτιση, αρχικά μόνο με υγρά. Ο σωλήνας T μπορεί να κλείνει πριν και μετά από κάθε γεύμα ώστε να επιτρέψει στην περίσσεια χολής να απάγεται στο έντερο. Αναφέρονται σημάδια και συμπτώματα συνδρόμου μετά χολοκυστεκτομής (π.χ., πυρετός, κοιλιακός πόνος και ίκτερος) και άλλες επιπλοκές που αφορούν σε παρεμπόδιση της παροχέτευσης χολής. Συλλέγονται δείγματα ούρων και κοπράνων με στόχο την ανάλυση του περιεχομένου σε χολή εάν προκύψουν τέτοιες επιπλοκές.

Η καθοδήγηση του ασθενούς και της οικογένειάς του μετά το εξιτήριο περιλαμβάνει την περιποίηση των πληγών και τη φροντίδα του σωλήνος T εάν υπάρχει (ο T-σωλήνας μπορεί να παραμείνει επί 2 εβδομάδες), την αναφορά οποιονδήποτε σημείων απόφραξης των χοληφόρων (π.χ., πυρετός, ίκτερος, κνησμός, πόνος, σκούρα ούρα και κόπρανα χρώματος πηλού), τη σημασία της καθημερινής άσκησης, όπως το περπάτημα, την αποφυγή άρσης βαρέων αντικειμένων ή έντονης άσκησης για την ενδεδειγμένη περίοδο και οποιουσδήποτε περιορισμούς στην οδήγηση. Παρ' ότι η δίαιτα δεν είναι περιορισμένη, ο ασθενής μπορεί να είναι πιο άνετα αποφεύγοντας την υπερβολική πρόσληψη λιπαρών ή τροφών που φέρνουν αέρια επί 4 έως 6 εβδομάδες. Ενδέχεται να χρειασθούν προετοιμασίες για κατ' οίκον ιατρική παρακολούθηση.

Ετυμολογία

[" + "+ ektome, εκτομή]

Υπώνυμος όρος

laparoscopic laser cholecystectomy