Αγγλικός όρος

hyperglycemia

Ορισμός

Παθολογικά υψηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος, όπως ανευρίσκονται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή σε άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με ορισμένα φάρμακα (π..χ., στεροειδή). Η υπεργλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει πολυάριθμες ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Μπορεί να καταστείλλει την επούλωση τραυμάτων· να ελαττώσει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά λοιμώξεις· να επιδεινώσει νευρολογικές διαταραχές που παρατηρούνται στα εγκεφαλικά επεισόδια· να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου σε βαρέως πάσχοντες· και να προκαλέσει βλάβη στους νεφρούς, στα περιφερειακά νεύρα, στους αμφιβληστροειδείς και στην καρδιά (π.χ., σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη).

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η υπεργλυκαιμία μπορεί να προκύψει από βλάβη στα κύτταρα του παγκρέατος που εκκρίνουν ινσουλίνη· εγχύσεις δεξτρόζης· αντίσταση στην ινσουλίνη· παχυσαρκία· υπερφαγία· καθιστική ζωή· ή θεραπεία με φάρμακα, όπως η πρεδνιζόνη ή οι αναστολείς πρωτεασών.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να ελαττωθούν με περιορισμό στις θερμίδες (δίαιτα), τακτική σωματική άσκηση, από του στόματος υπογλυκαιμικούς παράγοντες, ινσουλίνη και/ή διακοπή των φαρμάκων που προκαλούν την κατάσταση.

Ετυμολογία

[" + glykys, γλυκός + haima, αίμα]

Υπώνυμος όρος

stress-induced hyperglycemia