του Γιώργου Κόκουβα

Σκυμμένα κεφάλια, κατσουφιασμένα πρόσωπα, βλέμματα που περιμένουν με αγωνία την επόμενη μείωση μισθού, την επόμενη απόλυση, το επόμενο ξέσπασμα νεύρων του εργοδότη. Σας θυμίζουν κάτι οι παραπάνω εικόνες; Αν έτσι είναι η κατάσταση στο περιβάλλον όπου εργάζεστε, σίγουρα η διάθεσή σας πέφτει κατακόρυφα, και μαζί με την επαγγελματική σας απόδοση, πλήττεται και η ψυχολογία σας.

Για να νικήσετε την 'κατάθλιψη' του γραφείου, προτείνουμε να δοκιμάσετε μερικά από τα tips που ακολουθούν, ώστε να κάνετε την καθημερινότητα στον χώρο εργασίας σας λίγο πιο ευχάριστη, λίγο πιο ανθρώπινη, λίγο (ως πολύ) καλύτερη.

Σκεφθείτε τις ευχάριστες στιγμές που έχετε βιώσει στη δουλειά σας

Μία επαγγελματική επιτυχία, μία αναγνώριση της δουλειάς σας, αστείες καταστάσεις με τις οποίες ακόμη σας έρχεται να γελάσετε… Σίγουρα πολλές από αυτές θα σας πείσουν ότι κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και πως, παρά τις δυσκολίες, η δουλειά σας μπορεί να σας προσφέρει και χαμόγελα.

Οργανώστε τέλεια το γραφείο σας

Αν τα πάντα είναι σε τάξη – την τάξη εκείνη που εσείς θα ορίσετε ώστε να εξυπηρετεί όλες τις κινήσεις σας, τα πάντα θα κυλούν πιο εύκολα. Κάντε το εργασιακό περιβάλλον πιο όμορφο

Τυπώστε την αγαπημένη σας φωτογραφία και κολλήστε την απέναντί σας στο γραφείο. Τοποθετήστε ένα λουλούδι ή κάποιο φυτό στον χώρο. Κάντε το γραφείο σας να μοιάζει 'σαν στο σπίτι σας'. Επιλέξτε χρώματα και όμορφο background για τον υπολογιστή σας.

Η διακόσμηση παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεση και στο κλίμα που διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η αδυναμία του γραφείου

Φτιάξτε το αγαπημένο γλυκό των συναδέλφων σας, ετοιμάστε μία πίτα ή muffins και πάρτε τα μαζί σας στο γραφείο για να τα προσφέρετε στους συναδέλφους σας. Σίγουρα η ρουτίνα θα μετατραπεί γρήγορα σε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα με μπουκιές και… συμπάθεια.

Περάστε τα διαλείμματα με τους συναδέλφους σας

Κάντε συχνά διαλείμματα ταυτόχρονα με τους συναδέλφους σας, ώστε να έχετε χρόνο για να συζητήσετε και να δεθείτε περισσότερο. Προσοχή: Στα διαλείμματα δεν συζητάμε τίποτα που να έχει να κάνει με τη δουλειά και τίποτα που να έχει να κάνει με την κρίση και όλη αυτή τη συζήτηση για την επικαιρότητα που καταλήγει στην κατάθλιψη.

Η βιβλιοθήκη του γραφείου

Αν έχετε έναν συγκεκριμένο χώρο για το διάλειμμα, φέρτε τα περιοδικά που έχετε διαβάσει και αφήστε τα εκεί ώστε να μπορούν να τα ξεφυλλίζουν και οι συνάδελφοί σας. Μπορείτε επίσης να στήσετε μια ανταλλακτική βιβλιοθήκη στην δουλειά.

Ο καθένας φέρνει βιβλία από το σπίτι του και τα ανταλλάσσει με αυτά των υπολοίπων, υιοθετώντας τις αρετές του bookcrossing στο γραφείο.

Βγείτε με τους συναδέλφους σας

Μην μένετε στις τυπικές επαγγελματικές σας σχέσεις: Κανονίστε έξοδο για ένα ποτό ή μια θεατρική παράσταση με τους συναδέλφους σας και γνωρίστε τους καλύτερα εκτός γραφείου. Σύντομα, ο θετικός αντίκτυπος του χρόνου που περνάτε μαζί θα φανεί και στον χώρο της δουλειάς.

Αρωματίστε το άσχημο κλίμα

Κάντε τον χώρο της δουλειάς να μυρίζει υπέροχα, αφού συνεννοηθείτε με τους υπόλοιπους εργαζομένους για τις προτιμήσεις σε αρώματα. Τοποθετήστε αρωματικό χώρου – αν οι συνάδελφοί σας δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα, περιοριστείτε σε μικρές λύσεις αποκλειστικά για το δικό σας γραφείο – ένα λουλούδι ή ένα μίνι-αρωματικό spray μπορεί να κάνει την διαφορά.

Μην ξεχνάτε αγαπημένες συνήθειες

Αν μια συγκεκριμένη γεύση τσαγιού σας φτιάχνει το κέφι, αν μια σοκολάτα σάς ανεβάζει τη διάθεση, αν μπορείτε να ακούσετε το αγαπημένο σας τραγούδι, αν το να μιλήσετε για πέντε λεπτά στο τηλέφωνο με τον καλύτερό σας φίλο σας βοηθά να ανακτήσετε δυνάμεις, γιατί να μην τα δοκιμάσετε στην δουλειά;

Σκεφτείτε ότι η ζωή σας δεν είναι μόνο η δουλειά σας

Φέρτε στο μυαλό σας όλα όσα σας κάνουν να χαίρεστε και να διασκεδάζετε στον ελεύθερο χρόνο σας, τον/την σύντροφό και τους δικούς σας ανθρώπους, το ενδιαφέρον χόμπι που έχετε ξεκινήσει, το παιδί σας να γελάει, και σίγουρα θα διαπιστώσετε πως δεν αξίζει να στεναχωριέστε για οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει στη δουλειά σας.

Η ζωή σας δεν αρχίζει και δεν τελειώνει εκεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο