Κρίση - ξεκρίση, οι ημέρες επιβάλλουν δώρα. Και (κρίση – ξεκρίση, επίσης) τα βιβλία παραμένουν ένα κλασικό δώρο… παντός καιρού, με επιλογές για κάθε διάθεση, αισθητική και βαλάντιο. Και επιπλέον, ακονίζουν την… κρίση (εδώ δεν έχει 'ξεκρίση').

Οι προτάσεις του in2life για δώρα - βιβλία σ’ αυτές τις γιορτές δίνουν ένα καλό ερέθισμα για βόλτα στα βιβλιοπωλεία.

Αρχή με έναν αγαπημένο συγγραφέα, τον τιμημένο με βραβείο Νόμπελ Ορχάν Παμούκ. Το βιβλίο του 'Άλλα χρώματα' (εκδόσεις Ωκεανίδα, σελ. 652, τιμή 22 ευρώ) είναι μια συλλογή επιμέρους κειμένων με διαφορετική θεματολογία και με διαφορετικό ύφος – από χιουμοριστικά κείμενα μέχρι δοκίμια.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι η οξυδέρκεια του συγγραφέα, η ανεπαίσθητα λυρική γραφή του, η διεισδυτική του σκέψη.

Συνέχεια με ακόμα έναν (και εξίσου αγαπημένο) Νομπελίστα, τον Μάριο Βάργκας Λιόσα και το 'Ο άνθρωπος που έλεγε ιστορίες' (εκδόσεις Καστανιώτης, σελ. 236, τιμή 13,70 ευρώ). Το βιβλίο επικεντρώνεται στον συνεκτικό δεσμό των αρχέγονων μύθων με την κοινωνία και τους μηχανισμούς της και στον τρόπο με τον οποίο επιδρούν στη σύγχρονή ζωή.

Το δώρο που άργησε ένα… χρόνο και 'Παρίσι μπλουζ' του Μορίς Ατιά (εκδόσεις Πόλις, σελ. 536, τιμή 20 ευρώ). Το βιβλίο που κλείνει την τριλογία 'Μαύρο Αλγέρι' και 'Κόκκινη Μασσαλία' αναμενόταν τα περσινά Χριστούγεννα, αλλά και τώρα… Χριστούγεννα είναι.

Η ιστορία του Πάκο Μαρτίνεθ φτάνει στο τέλος της, με τον σινεφίλ μπάτσο να μπλέκει (φυσικά) στο Παρίσι, στον απόηχο των γεγονότων του Μάη του ’68. Η ίδια εξαιρετική τεχνική αφήγησης, το ίδιο παιχνίδι με την ιστορία και τον χρόνο, μια τριλογία που αποτελεί 'εμμονή' της στήλης.

Ο Τζόνοθαν Κόου και τα βιβλία του είναι σταθερή αξία. Πρόσφατα εκδόθηκε στα ελληνικά το βιβλίο του 'Ο ιδιωτικός βίος του Μάξουελ Σιμ' (εκδόσεις Πόλις, σελ. 512, τιμή 22 ευρώ). Μια ερευνητική ματιά σε ό,τι συνθέτει τον κόσμο σήμερα, με όλες του τις λεπτομέρειες, μέσα από την προσωπική διαδρομή ενός μεσήλικα στην υπαρξιακή του κρίση.

Σειρά για ένα 'μαθηματικό' μυθιστόρημα: Ογκάουα Γιόκο και 'Ο αγαπημένος μαθηματικός τύπος του καθηγητή' (εκδόσεις Άγρα, σελίδες 295, τιμή 18,50 ευρώ). Ένας καθηγητής που θυμάται μόνο για 80 λεπτά τη μέρα, η οικονόμος του που του συστήνεται από την αρχή κάθε μέρα, και μια νέα σχέση που χτίζεται συνέχεια μέσα από εξισώσεις…

Μένουμε… Ελλάδα, τώρα, με τη Μάρω Δούκα και 'Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ' (εκδόσεις Πατάκης, σελ. 567, τιμή 19,35 ευρώ). Η συνέχεια του έργου 'Αθώοι και φταίχτες', στην Κρήτη της Κατοχής και της Αντίστασης. Τα μεγάλα γεγονότα που ορίζουν ανθρώπινες μοίρες, αυτοί που πάνε κόντρα και αυτοί που συντάσσονται, ο καμβάς των δράσεων και των αντιδράσεων σε μια πολύπλοκη ιστορικά εποχή, που έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σκιά της.

Σταθερό σημείο αναφοράς στη νεοελληνική λογοτεχνία η Ιωάννα Καρυστιάνη. Με το βιβλίο της 'Τα σακιά' (εκδόσεις Καστανιώτης, σελ. 368, τιμή 16 ευρώ) ανατέμνει τις προσωπικές διαδρομές μιας μάνας κι ενός γιου, που έρχονται αντιμέτωποι με ό,τι τους χωρίζει και που τελικά αποδεικνύεται να είναι αυτό που τους ενώνει: όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω τους και αλλάζουν τη ζωή ερήμην τους.

Ένα από τα πιο τρυφερά, ευγενικά και γοητευτικά βιβλία των τελευταίων χρόνων μας έδωσε η Αγαθή Δημητρούκα, με το 'Πουλάμε τη ζωή, χρεώνουμε τον θάνατο'. Η ζωή της συγγραφέως κοντά στον (μεγάλο μας ποιητή) Νίκο Γκάτσο και μαζί η σκιαγράφηση μιας περιόδου ολόκληρης για την ελληνική τέχνη.

Επιμένουμε: τρυφερό, ευγενικό, γοητευτικό βιβλίο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;