Είναι ένα από τα πρώτα νησιά –μαζί με την Κέρκυρα και την Ύδρα– που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για πασχαλινούς προορισμούς, χάρη στο ιδιόμορφο έθιμο του ρουκετοπόλεμου που αναβιώνει σε ένα από τα χωριά της, τον Βροντάδο.

Η Χίος, όμως, έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει στον επισκέπτη της από ένα παράξενο έθιμο, και λίγο θόρυβο παραπάνω από εκείνον που θα συναντούσε στην εκκλησία της γειτονιάς του.

Γραφικά χωριά, ανέγγιχτα φυσικά τοπία, συγκλονιστικά νερά που θα σας δελεάσουν να βουτήξετε, νυχτερινή ζωή, παραδοσιακή κουζίνα, λογικότατες τιμές κι η αίσθηση ότι γνωρίζετε ένα μυστικό τόπο που δεν έχει ακόμη αλωθεί από τον μαζικό τουρισμό είναι μερικά μόνο από τα highlights του 'πασχαλινού', και όχι μόνο, νησιού.

Τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα ανακαλύψετε μόνοι σας.

Πασχαλινά highlights

Το βράδυ της Ανάστασης στον Βροντάδο αναβιώνει ένα από τα πιο... περιπετειώδη έθιμα, που θέλει τις δύο αντικριστές ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής να ανταλλάσσουν πυρά, φωτίζοντας τον νυχτερινό ουρανό με βεγγαλικά και γιορτάζοντας την πιο 'ηχηρή' Ανάσταση στον ελλαδικό χώρο.

Αν η ιδέα να βρεθείτε πολύ κοντά στο πεδίο της μάχης δεν σας ενθουσιάζει, μπορείτε να παρακολουθήσετε το εντυπωσιακό θέαμα από το μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου.

Ο Βροντάδος μπορεί να έχει το όνομα, τη χάρη της πασχαλινής κατάνυξης, όμως, που δύσκολα επιτυγχάνεται εν μέσω… πυροβολισμών, την έχει η ακολουθία του Επιταφίου στη Νέα Μονή (περί τα 12 χιλιόμετρα έξω από την πόλη) η οποία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Σημειώστε, επίσης, και το κάψιμο του Ιούδα που πραγματοποιείται στα Μεστά το βράδυ της Ανάστασης –και όχι την Κυριακή του Πάσχα, όπως σε άλλα μέρη.

Θα βολτάρετε

  • Στη Χίο: Από την ομώνυμη πόλη - πρωτεύουσα του νησιού ξεκινούν όλες οι βόλτες, κι εδώ πάντα καταλήγουν. Στο σημείο όπου κάποτε χτυπούσε η καρδιά της αρχαίας πόλης σώζονται σήμερα τμήματα του γενοβέζικου κάστρου, μέσα στο οποίο διατηρούνται και κατοικούνται σπίτια από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Μια επίσκεψη αξίζουν, επίσης, το Βυζαντινό μουσείο, το παλιό τζαμί έξω από το φρούριο, και το Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης στην περιοχή της Ευαγγελιστρίας.
  • Στον Κάμπο: Στενά δρομάκια, παραδοσιακά αρχοντικά, ολάνθιστοι κήποι και περιποιημένη βλάστηση συνθέτουν το ομορφότερο ίσως προάστιο της πόλης, στη νότια πλευρά της. Σημαντικότατος λόγος για να φτάσετε ως εδώ είναι η κουζίνα του Απόμερου.
  • Στο Πυργί: Το μεγαλύτερο από τα εικοσιτέσσερα συνολικά Μαστιχοχώρια, είναι ένα εντυπωσιακό μεσαιωνικό χωριό κτισμένο σαν φρούριο, με γεωμετρικά σχήματα να κοσμούν τις προσόψεις αλλά και τους υπόλοιπους τοίχους των σπιτιών.
  • Στα Μεστά: Άλλο ένα υπέροχο Μαστιχοχώρι, τα επίσης μεσαιωνικά Μεστά είναι οχυρωμένα πίσω από ένα τείχος το οποίο διαθέτει μία και μόνη είσοδο. Πιάστε θέση κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο, στην κεντρική πλατεία του χωριού, για ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη και σπιτικά γλυκά του κουταλιού. Αν πεινάσετε, κάντε μια στάση στον Λιμένα Μεστών για τοπικά μεζεδάκια.
  • Στα Αυγώνυμα: Αν μη τι άλλο, για να δοκιμάσετε παραδοσιακή σουμάδα, φτιαγμένη από απόσταγμα σύκων, αλλά και για να χαθείτε στα καλντερίμια του πανέμορφου χωριού.
  • Στον Ανάβατο: Ένα εγκαταλελειμμένο χωριό που ανασκευάζεται σήμερα ως μουσειακό μνημείο.
  • Στα βόρεια του νησιού: Στα πέτρινα σοκάκια του Βολισσού, στα μεσαιωνικά Καρδάμυλα με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, στον ειδυλλιακό Νάγο με τα τρεχούμενα νερά του και την πυκνή βλάστηση που φτάνει ως τη θάλασσα.

Θα (δοκιμάσετε να) βουτήξετε

Μόνο αν αισθάνεστε τολμηροί, καθότι τα νερά της Χίου δεν φημίζονται για τις φιλόξενες θερμοκρασίες τους ούτε το καλοκαίρι, πόσο μάλλον τώρα. Οι υπόλοιποι, μπορείτε απλά να λιαστείτε χαζεύοντας τη θάλασσα, σε κάποια από τις πενήντα παραλίες του νησιού.

Στα highlights συγκαταλέγονται τα ξακουστά Μαύρα Βόλια, μαύρα βότσαλα δηλαδή, που καταλήγουν σε κρυστάλλινα νερά, και τα Βρουλίδια, με τους εντυπωσιακούς λευκούς βράχους τους. Και τα δύο βρίσκονται στο νότιο άκρο του νησιού.

Δημοφιλείς παραλίες κοντά στην πόλη είναι η βοτσαλωτή Αγία Φωτιά και η μικρούλα αμμουδιά των Γλάρων.

Θα φάτε

Τοπικές σπεσιαλιτέ στο Οινομαγειρείο του Ιάκωβου, και τον Πύργο –που παντρεύει αριστοτεχνικά την παραδοσιακή κουζίνα με μεσογειακές γεύσεις– αμφότερα στην πόλη, αλλά και στο Μαγειρειό της Κυρά-Ρήνης στις Κηπουργιές. Παραδοσιακά μεζεδάκια και ουζοποικιλίες στον Χότζα, επίσης στην πόλη της Χίου.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί, χορτοκεφτέδες, τοπική καυκαλήθρα με κρεμμύδι και άλλες… χορτοφαγικές νοστιμιές στο Αστέρι, λίγο έξω από το χωριό Αυγώνυμα. Εξαίσια μαγειρευτά αλλά και σχάρα στον Κώστα στο Νεοχώρι και στο Ρούσσικο, στα Θυμιανά.

Θα μείνετε

Στις ρομαντικές σουίτες του Medieval Castle στα Μεστά, οι τιμές των οποίων για το Πάσχα κυμαίνονται στα 105 ευρώ με πρωινό ανά διανυκτέρευση.
Στο Ai Yiannis Suites and Apartments στα Καρδάμυλα, που διαθέτει όμορφες σουίτες και δωμάτια, με πανοραμική θέα στη θάλασσα.

Η junior σουίτα που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και τέσσερα άτομα θα σας κοστίσει 105 ευρώ ανά διανυκτέρευση με πρωινό για τις ημέρες του Πάσχα.
Από τις καλύτερες low budget επιλογές, το Morning star, λίγα μόλις μέτρα από την παραλία Κοντάρι, διαθέτει λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια σε τιμές που ξεκινούν από 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.


Εξαιρετική low budget πρόταση είναι και το Voulamandis House, ένα γενοβέζικο αρχοντικό του 1742 στην καρδιά ενός καταπράσινου κτήματος δώδεκα στρεμμάτων στον Κάμπο. Οι τιμές του ξεκινούν από 45 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα οικονομική επιλογή είναι το περιτριγυρισμένο από μαστιχόδεντρα Sea Breeze, στον Άγιο Αιμιλιανό, τα δίκλινα διαμερίσματα του οποίου περιλαμβάνουν κουζινάκι, για λίγη οικονομία παραπάνω. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 50 έως 72 ευρώ.


Για ιδιαίτερες περιστάσεις, ή αν το budget σας σηκώνει λίγη πολυτέλεια, το εντυπωσιακό Chandris Hotel είναι μία από τις καλύτερες επιλογές διαμονής στην πόλη της Χίου. Οι τιμές για τις ημέρες του Πάσχα ξεκινούν από 120 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας
Ερρίκος Ντυνάν: Πρωτοποριακή, μη επεμβατική τεχνική φίστουλας για νεφροπαθείς