Ο πόνος είναι ανησυχητικό σημάδι οπουδήποτε στο σώμα μας, αλλά αν χτυπήσει στα γεννητικά όργανα, η πιο φυσιολογική αντίδραση συνήθως είναι να πανικοβληθούμε—ειδικά αν αποφασίσουμε να ψάξουμε online τα συμπτώματά μας. Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον πόνο στον κόλπο; Από τι προκαλείται;

Κολπική ξηρότητα

Αν ο κόλπος σας δεν λιπαίνεται επαρκώς, το σεξ μπορεί να γίνει επίπονο. Ακόμα χειρότερα, το σεξ χωρίς λίπανση μπορεί να δημιουργήσει μικροσκοπικές πληγές στο εσωτερικό του κόλπου, που προκαλούν πόνο μέχρι να επουλωθούν. Η κολπική ξηρότητα μπορεί να προκαλείται από χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, και μερικές φορές για αυτό ευθύνονται τα αντισυλληπτικά, ή και τα αντιισταμινικά. Η προεμμηνόπαυση μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρότητα στην περιοχή, καθώς ο οργανισμός αρχίζει φυσικά να παράγει λιγότερα οιστρογόνα.

Περίοδος

Οι κράμπες είναι αναμενόμενες. Αλλά η περίοδος μπορεί να προκαλέσει και διαφορετικό είδος πόνου. Αυτό συμβαίνει λόγω κατακράτησης υγρών στον οργανισμό – και εξηγεί και την αυξημένη πιθανότητα πονοκεφάλων κατά την περίοδο. Αυτός ο πόνος δεν πρόκειται να είναι ιδιαίτερα έντονος, αλλά αν σας ενοχλεί σε μεγάλο βαθμό, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Ινομυώματα

Τα ινομυώματα είναι μη καρκινικοί όγκοι στην μήτρα. Ανάλογα με το μέγεθος και την τοποθέτηση, μπορούν να προκαλέσουν χρόνιο πόνο, που να δίνει την αίσθηση συνεχούς πίεσης. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν έντονο και ξαφνικό πόνο κατά το σεξ, όπως και κατά την διάρκεια της περιόδου. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, και οι πιθανότητες να εμφανιστούν αυξάνονται με την ηλικία. Σε λίγες περιπτώσεις θα προκαλέσουν τόσο μεγάλο πρόβλημα, που να χρειαστεί να αφαιρεθούν, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να μικρύνουν όσο πλησιάζετε την εμμηνόπαυση.

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση κατά την οποία ο ιστός του τοιχώματος της μήτρας ξεφεύγει και προσκολλάται σε άλλα σημεία της περιοχής, όπως την κύστη ή τις ωοθήκες. Όπως αυξομειώνονται τα επίπεδα των ορμονών κατά την περίοδο, αυτό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και πόνο, όπως και αιμορραγία. Για κάποιες γυναίκες, η ενδομητρίωση δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, εμφανίζοντας συμπτώματα μόνο κατά την περίοδο, αλλά σε άλλες ο πόνος είναι χρόνιος και δυσκολεύει την καθημερινή ζωή και το σεξ.

Αδενομύωση

Η αδενομύωση είναι μια πάθηση παρόμοια με την ενδομητρίωση, αλλά ο ιστός αναπτύσσεται στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας, και όχι εξωτερικά. Το αποτέλεσμα είναι αίσθηση πίεσης, έντονες κράμπες στην περίοδο, και μερικές φορές πόνος κατά το σεξ. Η αδυνομύωση συνήθως εμφανίζεται στα τελευταία χρόνια γονιμότητας μιας γυναίκας, και φεύγει μετά την εμμηνόπαυση.

Σύνδρομο του επώδυνου αιδοίου

Αν αισθάνεστε χρόνιο πόνο ή πρήξιμο, σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και το άγγιγμα είναι ανεπίτρεπτο, μπορεί να πάσχετε από Σύνδρομο του επώδυνου αιδοίου. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν από τι προκαλείται αυτό το σύνδρομο, αλλά πιστεύεται ότι μπορεί να ευθύνεται κάποιος νευρικός τραυματισμός, αλλεργίες σε χημικά, ορμονικές αλλαγές, ή κάποια αφύσικη αντίδραση του οργανισμού σε μόλυνση ή τραύμα. Η χρήση ταμπόν είναι πολύ επίπονη, και το σεξ είναι πρακτικά αδύνατο. Η διάγνωση είναι το πρώτο βήμα για να διαχειριστείτε τον πόνο, και δεν πρέπει να αισθάνεστε άσχημα με το να μιλήσετε στον γιατρό σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]