Το κλειδί για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της σοβαρής νεφρικής νόσου είναι ο έγκαιρος εντοπισμός και η επιθετική παρέμβαση. Η ιατρική φροντίδα με έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να αλλάξει την πορεία της χρόνιας νεφρικής νόσου και να εμποδίσει τη μεταμόσχευση νεφρού.

Ο διαβήτης και η υπέρταση αφορούν τα δυο τρίτα όλων των περιστατικών χρόνιας νεφρικής νόσου. Ρυθμίζοντας επιθετικά τον διαβήτη και την υπέρταση με διατροφή, άσκηση και φάρμακα, μπορεί ενδεχομένως να καταφέρετε να εμποδίσετε τη νεφρική ανεπάρκεια και να βοηθήσετε να διατηρηθεί όσο περισσότερη νεφρική λειτουργία είναι δυνατό.

Να γνωρίζετε τον κίνδυνο που διατρέχετε για νεφρική νόσο

Καθώς ο διαβήτης και η υπέρταση σάς θέτουν σε κίνδυνο για νεφρική νόσο να γνωρίζετε σε ποιο σημείο βρίσκεστε όσον αφορά τους συγκεκριμένους κινδύνους. Έχετε διαβήτη ή υπέρταση; Και αν ναι είναι υπό έλεγχο;

Αν έχετε τη δυνατότητα, μάθετε αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, υπέρτασης ή νεφρικής νόσου.

Να εξετάζεστε τακτικά

Στο επόμενο τσεκ απ και τουλάχιστον εντός ενός έτους, αν δεν έχετε κάνει τις ακόλουθες εξετάσεις:

  • Εξέταση ούρων, για να δείτε αν έχετε υπερβάλλουσα πρωτεΐνη, γλυκόζη ή αίμα στα ούρα.
  • Αρτηριακή πίεση, για να δείτε αν είναι αυξημένη.
  • Εξέταση σακχάρου νηστείας, για να δείτε αν έχετε πολλή γλυκόζη στο αίμα. Άλλη εξέταση αίματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό διαβήτη είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (A1C) που υποδεικνύει το μέσο επίπεδο γλυκόζης τους 2-3 τελευταίους μήνες.
  • Εξέταση κρεατινίνης. Όταν τα νεφρά δεν δουλεύουν σωστά, αυξάνεται.

Αν κάποια από τις παραπάνω εξετάσεις δεν είναι φυσιολογική, ο γιατρός θα πρέπει να σας ζητήσει να υποβληθείτε σε νέες εξετάσεις, για να εντοπίσει με περισσότερη σαφήνεια το πρόβλημα.

Ελέγξτε τον διαβήτη

Αν έχετε διαβήτη, φροντίστε με τον γιατρό σας να ρυθμίσετε τα επίπεδα σακχάρου όσο καλύτερα γίνεται. Πρόγραμμα διατροφής, τακτικής άσκησης, παρακολούθησης της γλυκόζης και φάρμακα για τον έλεγχο του σακχάρου και της προστασίας της νεφρικής λειτουργίας μπορεί να βοηθήσουν.

Ρυθμίστε την υπέρταση

Αν πάσχετε από υπέρταση, να είστε σε συνεννόηση με τον γιατρό σας για να την έχετε στα σωστά επίπεδα. Πρόγραμμα διατροφής, τακτικής άσκησης και φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν.

Εξετάστε το ενδεχόμενο επίσκεψης σε νεφρολόγο

Αν έχετε ήδη χάσει σε κάποιο βαθμό τη νεφρική σας λειτουργία ή ο γιατρός σάς ενημερώνει ότι πιθανόν να έχετε μεγαλύτερη βλάβη στο μέλλον, επισκεφτείτε νεφρολόγο. Ο νεφρολόγος μπορεί να ζητήσει ειδικές εξετάσεις για να αξιολογήσει την κατάσταση και να μιλήσει μαζί σας σχετικά με πιθανούς τρόπους επιβράδυνσης της νεφρικής νόσου.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο