Πού πάνε οι ηλεκτρικές συσκευές όταν χαλάσουν; Στα σκουπίδια! Μολύνοντας το νερό και το χώμα με επικίνδυνες τοξικές ουσίες, με αποτέλεσμα να ξαναγυρίζουν στο σπίτι μας. Πώς όμως μπορούμε να ξεφορτωθούμε οριστικά τα παλιά μας κινητά, τα ψυγεία, τις καφετιέρες και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να μην καταλήξουν μια μέρα...

στο πιάτο μας;

Της Ματθίλδης Μπούκα

Φανταστείτε να υπήρχε μια έρευνα που να αποδεικνύει ότι οι ηλεκτρικές συσκευές είναι το καλύτερο λίπασμα για το έδαφος. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο οι αγρότες θα φύτευαν καφετιέρες δίπλα στις παραγωγές τους. Κι εμείς αντί να πετάξουμε το χαλασμένο ψυγείο θα το θάβαμε στην αυλή για να ψηλώσουν γρήγορα τα δέντρα μας.

Θα σκάβαμε λίγο τις γλάστρες με τα λουλούδια, θα βάζαμε μέσα παλιά κινητά, θα τα καλύπταμε με χώμα και θα ρίχναμε από πάνω λίγο νεράκι. Ίσως αυτό το σενάριο να μας φαίνεται αστείο. Η πραγματικότητα όμως είναι τραγική...

Τα πετάμε, αλλά αυτά... ξαναγυρίζουν

Κάθε χρόνο συσσωρεύονται σε χωματερές της Ελλάδας μέχρι και 200.000 τόνοι ηλεκτρικών απορριμμάτων, με τοξικές ουσίες, οι οποίες εισχωρούν στο υπέδαφος, μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και εισβάλλουν στη διατροφική αλυσίδα.

Φυσικά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι ηλεκτρικές συσκευές περιέχουν... θρεπτικά στοιχεία για το έδαφος και κατ’ επέκταση για την υγεία μας. Αντιθέτως, υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι η ακτινοβολία και τα χημικά που περιέχουν μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα νεφρά, στο συκώτι, στον εγκέφαλο, στο αίμα και στους πνεύμονες.

Δεδομένης λοιπόν της επικινδυνότητας αυτής, μόνο κάποιος τρελός θα φύτευε τοστιέρες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ψυγεία στο έδαφος. Εμείς, οι... λογικοί, τα πετάμε στις χωματερές. Αλλά πόσο απέχει το ένα από το άλλο;

Καθόλου, αφού ο μόλυβδος που περιέχει μια οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή φθάνει έως και 3,5 κιλά, δεν θα καταλήξει στη χωματερή όπως νομίζουμε, αλλά στο πιάτο μας... Ενώ πριν από μερικές δεκαετίες αντικαθιστούσαμε τις ηλεκτρικές μας συσκευές κάθε 20 χρόνια, με την αλματώδη πρόοδο στον τομέα της τεχνολογίας καταλήξαμε να πετάμε σχεδόν καινούργιες συσκευές κάθε 5 με 6 χρόνια.

Υπολογίζεται λοιπόν ότι κάθε χρόνο συσσωρεύονται σε χωματερές της Ελλάδας μέχρι και 200.000 τόνοι ηλεκτρικών απορριμμάτων. Η τεράστια αυτή ποσότητα, περιέχει δεκάδες τοξικές ουσίες, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου εισχωρούν στο υπέδαφος, μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και κατά συνέπεια εισβάλλουν στη διατροφική αλυσίδα.

Μην τα θάβετε. Ανακυκλώστε τα

Η λύση έρχεται από την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.. Είναι ο υπεύθυνος φορέας για την οργάνωση και τη λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ). Με λίγα λόγια είναι ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους και δεν χρησιμοποιούνται πια.

Μερικές από αυτές είναι :

  1. Μεγάλες οικιακές συσκευές, όπως ψυγεία, πλυντήρια κλπ.
  2. Μικρές οικιακές συσκευές, όπως καφετιέρες, αποχυμωτές κλπ.
  3. Εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών
  4. Καταναλωτικά είδη
  5. Φωτιστικά είδη
  6. Παιχνίδια – Εξοπλισμός ψυχαγωγίας και αθλητισμού
  7. Ιατροτεχνολογικές συσκευές
  8. Όργανα παρακολούθησης ελέγχου
  9. Συσκευές αυτόματης διανομής

Αυτό που μας προτείνει η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε είναι να ξεχάσουμε τη λύση «αφήνω το ψυγείο μου στο πεζοδρόμιο απ’ όπου κάποιος θα βρεθεί να το πάρει». Οι PHILIPS, IBM, ALPHABANK, INTERSYS και COSMOTE είναι μερικές από τις εταιρείες που συνεργάζονται με την Ανακύκλωση Συσκευών.

Αν λοιπόν θέλουμε να αντικαταστήσουμε το κινητό μας και να πετάξουμε το παλιό, δεν έχουμε παρά να επισκεφθούμε ένα καταστήματα COSMOTE. Εκεί θα βρούμε τον ειδικό κάδο και απλώς θα πετάξουμε μέσα την παλιά ή χαλασμένη συσκευή.

Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η Ανακύκλωση Συσκευών.

Για άλλες συσκευές (ψυγεία, τηλεοράσεις, καφετιέρες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κλπ.) μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου στον οποίο ανήκουμε, εφόσον είναι συμβεβλημένος με το πρόγραμμα της ανακύκλωσης, για να μας πουν πότε προγραμματίζουν την επόμενη περισυλλογή συσκευών ή μεταφέρουμε οι ίδιοι τις μικροσυσκευές μας στα Δημοτικά Σημεία Συλλογής, όπου υπάρχουν.

Διαφορετικά, όταν αγοράζουμε μια καινούργια, συσκευή και θέλουμε να απαλαγούμε από την παλιά μας απευθυνόμαστε στον λιανοπωλητή, ο οποίος βάσει νομοθεσίας οφείλει να παραλαμβάνει χωρίς επιβάρυνση αποσυρόμενο εξοπλισμό με σχέση ένα προς ένα και ισοδύναμου τύπου.

Έτσι θα απαλλαγούμε από τις παλιές συσκευές χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Από τον κάδο στην αγορά

Ποια διαδρομή ακολουθούν οι συσκευές που δίνουμε για ανακύκλωση;

  • Μεταφέρονται στο εργοστάσιο της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε., το οποίο βρίσκεται στους Αγίους Θεοδώρους και έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται μέχρι και 20.000 τόνους αποβλήτων ετησίως.
  • Ταξινομούνται κατά είδος.
  • Αποσυναρμολογούνται και απορρυπαίνονται με χειροκίνητο τρόπο.
  • Περνάνε από την μονάδα μηχανικής επεξεργασίας.
  • Τ α επικίνδυνα υλικά καταλήγουν σε αδειοδοτημένες εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διαχείρισή τους.
  • Οι άχρηστες συσκευές μας, αποκτούν ξανά αξία και επιστρέφουν στο ρεύμα της αγοράς σαν πρώτη ύλη.

Οι μπαταρίες δεν πεθαίνουν

Όλες οι μπαταρίες έχουν έναν κύκλο ζωής. Αυτός ξεκινάει από το εργοστάσιο κατασκευής και τελειώνει στον τελικό χρήστη. Όταν η μπαταρία αδειάσει και πεταχτεί στα σκουπίδια, είναι σαν να διακόπτουμε αυτό τον κύκλο ζωής. Αντιθέτως, με την ανακύκλώση, ο κύκλος ζωής της μπαταρίας συνεχίζεται, ώστε από μια παλιά μπαταρία να παραχθούν καινούργιες ή άλλα προϊόντα.

Για ανακύκλωση μπαταριών, μπορούμε να επισκεφθούμε τα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ ή να απευθυνθούμε στην ΑΦΗΣ Α.Ε. για να μάθουμε που βρίσκεται ο πλησιέστερος κάδος περισυλλογής φορητών μπαταριών. Τα στοιχεία φωνάζουν: Ακόμα και στο μητρικό γάλα, έχουν εντοπιστεί τοξικές ουσίες που προέρχονται από το πλαστικό των συσκευών.

Οι χωματερές είναι γεμάτες από δεκάδες τόνους επικίνδυνων χημικών που επιβαρύνουν το περιβάλλον και την υγεία μας. Λύση στο πρόβλημα υπάρχει. Αρκεί να μη γυρίζουμε την πλάτη στο πρόβλημα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

ΑΦΗΣ ΑΕ, Λεωφ. Δημοκρατίας 73, Μελίσσια 151 27
Τηλ: 210 8030244, 210 8030355, Φαξ: 210 8030604
http://www.afis.gr/

Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.Λεωφ. Κηφισού 166, Αιγάλεω 122 42
Τηλ: 210 5319780, 210 5319762-5
http://www.electrocycle.gr

Στην 22η θέση βρίσκεται η Ελλάδα στον τομέα της ανακύκλωσης. Με ένα ποσοστό 8% ξεπερνάει μόνο την Τσεχία, την Πορτογαλία και την Πολωνία. Στις πρώτες θέσεις του πίνακα βρίσκεται η Ολλανδία με 64%, η Γερμανία με 59% και η Αυστρία με 58%.

Ως κύριο πρόβλημα διαχείρισης των αποβλήτων στη χώρα μας είναι η ύπαρξη μεγάλου αριθμού παράνομων και ανεξέλεγκτων χωματερών.

Η ετήσια παραγωγή ΑΗΗΕ οικιακής προέλευσης στην Ελλάδα, για την περίοδο 2003 έως 2006 υπολογίζεται μεταξύ 170.000 και 175.000 τόνων. Τα παραγόμενα ΑΗΗΕ ισοδυναμούν κατά μέσο όρο με 14,4 κιλά ανά κάτοικο ετησίως, αντιπροσωπεύοντας περίπου 3,8% του συνόλου των αποβλήτων των δήμων.

Εκτιμάται ότι το 90% των ΑΗΗΕ σήμερα, είτε καταλήγουν μαζί με τα άλλα αστικά στερεά, είτε ανακυκλώνονται μαζί με άλλα μέταλλα, χωρίς όμως καμιά προεργασία.

Στοιχεία που εντοπίζονται κάθε χρόνο στις χωματερές ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Μόλυβδος 200 τόνοι Οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών Ο μόλυβδος είναι ιδιαίτερα τοξικός. Μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά, στο συκώτι, στο αίμα, δερματίτιδες, αλλεργίες, βλάβη στους πνεύμονες, μόνιμα αναπνευστικά προβλήματα και καρκινογενέσεις.
Υδράργυρος 150 κιλά Λάμπες φθορίου, θερμοστάτες, θερμόμετρα, ρολόγια Ο υδράργυρος μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στον εγκέφαλο και χρόνια προβλήματα στα νεφρά.
Κάδμιο 850 κιλά Μπαταρίες Το κάδμιο είναι τοξική και καρκινογόνος ουσία. Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον πνεύμονα, βλάβες στο γαστρεντερικό σύστημα, στα νεφρά και στο συκώτι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία