Σίγουρα, σε κανέναν από μας δεν αρέσει να χάνει. Πολλοί άνθρωποι έχουν την ανασφάλεια για το αν θα τα κάνουν όλα σωστά. Έστω και η παραμικρή πιθανότητα αποτυχίας, τους καταβάλλει ψυχολογικά και τους απομακρύνει από την επιτυχία.

Τι είναι ο φόβος της αποτυχίας

Ο φόβος είναι συναίσθημα το οποίο σε βοηθά να αποφύγεις οδυνηρές καταστάσεις.  Ο φόβος της αποτυχίας σε αποτρέπει από το να προσπαθείς, σου δημιουργεί αμφιβολίες για τον εαυτό σου και σταματά την πρόοδό σου.

Τι προκαλεί το φόβο της αποτυχίας;

Μερικοί από τους λόγους που υπάρχει ο φόβος της αποτυχίας είναι:

Ο τρόπος που έχεις μεγαλώσει

Οι γονείς συχνά κάνουν σκληρή κριτική στα παιδιά τους και αρκετές φορές ορίζουν κανόνες οι οποίοι έχουν ως βάση τους τον φόβο. Τέτοιες καταστάσεις οδηγούν τα παιδιά να αισθάνονται συνεχώς την ανάγκη για άδεια και επιβεβαίωση για να κάνουν κάτι και μεγαλώνουν με το αίσθημα του φόβου ακόμα και μέχρι την ενηλικίωση τους.

Τελειομανία

Η τελειομανία ίσως να αποτελεί το βασικότερο λόγο που σου δημιουργεί τον φόβο της αποτυχίας. Οι τελειομανείς δεν μπορούν να διαχειριστούν την αποτυχία και οποιαδήποτε αστοχία προκύψει, τους κατακερματίζει και τους καταβάλλει ψυχολογικά. Είναι δύσκολο να αγνοήσουν τα  όποια εμπόδια συναντήσουν και να  εκτιμήσουν την προσπάθεια.

Ανασφάλεια

Οι άνθρωποι που έχουν αυτοπεποίθηση, γνωρίζουν ότι δεν γίνεται να τα πετυχαίνουν όλα και πάντα. Ενώ αυτοί που έχουν ανασφάλειες, αποφεύγουν τις προκλήσεις. Προτιμούν να μένουν στη ζώνη άνεσης και να μην δοκιμάζουν κάτι νέο.

Πώς να νικήσεις το φόβο της αποτυχίας

Εντόπισε την πηγή του φόβου σου

Προσπάθησε να μιλήσεις με τον εαυτό σου και να αναρωτηθείς τι είναι αυτό που σου προκαλεί τον φόβο. Κατάγραψε από πού πιστεύεις ότι προέρχεται ο φόβος σου και προσπάθησε να τον κατανοήσεις. Όταν τον κατανοήσεις, προσπάθησε να τον αντιμετωπίσεις και έτσι θα χάσει τη δύναμή του.

Βάλε  στόχους

Ξεκαθάρισε τι είναι αυτό που θες να πετύχεις και προσδιόρισε με ποιους τρόπους μπορείς να το καταφέρεις. Να σκέφτεσαι πάντα ότι σημασία έχει η προσπάθεια που θα καταβάλεις και όχι πάντα το αποτέλεσμα. Αν δεν καταφέρεις κάτι, ξαναπροσπαθείς αφού επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου. Μην ξεχνάς να θέτεις μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους.

Σκέψου θετικά

Αντικατέστησε τις αρνητικές σκέψεις με άλλες εναλλακτικές θετικές σκέψεις οι οποίες θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις έναν νέο τρόπο σκέψης ο οποίος θα σε προφυλάσσει από την αρνητικότητα.

Φαντάσου όλα τα πιθανά αποτελέσματα

Συλλογίσου  για τα θετικά και τα αρνητικά αποτελέσματα. Θα νιώσεις πολύ καλύτερα αν έχεις προετοιμαστεί από πριν για το τι μπορεί να συμβεί.. Ο φόβος για το άγνωστο μπορεί να σε απομακρύνει από το στόχο σου. Ζύγισε τα θετικά και τα αρνητικά, και φαντάσου τις πιθανές επιτυχίες και αποτυχίες για την κάθε απόφαση που παίρνεις στη ζωή σου.

Μάθε από τις δυσκολίες

Κάποιες φορές τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα έχουμε προγραμματίσει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απέτυχες.  Άδραξε την ευκαιρία και μάθε από ό,τι νέο προκύπτει.  Ακόμα και μια λιγότερο ιδανική κατάσταση αποτελεί πρόκληση για αλλαγή και εξέλιξη. 

Μην ξεχνάς ότι μέσα από τα λάθη και τις αποτυχίες γίνεσαι πιο σοφός και μαθαίνεις πολλά. Δεν κάνουν λάθη και δεν αποτυγχάνουν αυτοί οι οποίοι αποσύρονται από τη ζωή. Προχώρα δυναμικά στην πορεία επίτευξης των ονείρων και των στόχων σου και μην αφήσεις το φόβο να σε σταματήσει. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα