Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί σου συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι νιώθουν πραγματικά την ανάγκη να ευχαριστούν τους άλλους είτε βρίσκονται σε μία σχέση, είτε στην εργασία τους, είτε στο φιλικό τους περιβάλλον, είτε γενικότερα.  Έχει παρατηρηθεί όμως ότι το πραγματικό τους πρόβλημα ίσως να μην είναι αυτό. Η επιθυμία τους να βλέπουν τους άλλους χαρούμενους αποτελεί μια διάσταση ενός πιο ουσιαστικού ζητήματος. Η ανάγκη πολλών ανθρώπων  να ευχαριστούν τους άλλους τείνει να σχετίζεται με ζητήματα αυτοεκτίμησης. Πιστεύουν ενδόμυχα ότι αν είναι τόσο δεκτικοί σε όλα, θα νιώσουν αποδεκτοί. Οι περισσότεροι από αυτούς μπερδεύουν την τάση τους να ευχαριστούν τους άλλους, με την καλοσύνη. Μάλιστα, όταν προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να αρνηθούν χάρη σε κάποιον, σκέφτονται ότι δε θέλουν να είναι εγωιστές, αλλά θέλουν να είναι μόνο καλοί άνθρωποι κτλ .Συνεπώς, επιτρέπουν στους άλλους να τους εκμεταλλεύονται, γεγονός το οποίο προκαλεί αρκετά προβλήματα στη λειτουργικότητά τους και είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.

Πώς μπορείς να αναγνωρίσεις την τάση σου να θες να ευχαριστείς υπερβολικά τους άλλους;

Συμφωνείς με τους άλλους χωρίς να το θέλεις πραγματικά

Η ενεργητική ακρόαση αποτελεί μια πολύ σημαντική κοινωνική δεξιότητα. Όμως, το να συμφωνείς φαινομενικά με κάτι, ενώ ουσιαστικά διαφωνείς, μπορεί να σου προκαλέσει μια συμπεριφορά η οποία να είναι ενάντια στις αξίες σου και να σου δημιουργήσει εσωτερικές συγκρούσεις με σημαντικές συνέπειες.

Δεν μπορείς να πεις  ΟΧΙ

Δεν μπορείς να είσαι υπεύθυνος συνέχεια για την ικανοποίηση των αναγκών των άλλων. Παρέχεις τη φροντίδα και τη μέριμνα επειδή το θέλεις και από αγάπη, αλλά οι άνθρωποι σέβονται περισσότερο αυτόν που θέτει ευκρινή όρια και είναι δίκαιος, παρά εκείνον που υποχωρεί .Μη ξεχνάς ότι δεν θα φτάσεις τους στόχους σου, αν δεν υψώσεις το ανάστημά σου

Συμπεριφέρεσαι σύμφωνα με τους άλλους

Είναι λογικό ο κάθε άνθρωπος να σου βγάζει μια διαφορετική πτυχή του χαρακτήρα σου. Σκέψου όμως, ότι όσοι προσπαθούν να ευχαριστούν συνέχεια τους άλλους, συνήθως παραγκωνίζουν τις δικές τους ανάγκες, ματαιώνουν τους δικούς τους στόχους και είναι ετεροπροσδιοριζόμενοι. Οι έρευνες δείχνουν ότι τέτοια άτομα βιώνουν έντονες εσωτερικές συγκρούσεις  οι οποίες οδηγούν σε άγχος, φόβο, κατάθλιψη,.

Πιστεύεις ότι είσαι υπεύθυνος για τα συναισθήματα των άλλων

Είναι πολύ σημαντικό, αν και πολύ δύσκολο, να μπορείς να αναγνωρίζεις πώς η συμπεριφορά σου επηρεάζει τους άλλους. Όμως η πίστη σου ότι μπορείς να κάνεις κάποιον χαρούμενο δεν είναι λειτουργική. Η πρόθεσή σου σίγουρα είναι πολύ σημαντική αλλά ποτέ μην ξεχνάς ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα συναισθήματά του

Αναζητάς συνεχώς επιβεβαίωση μέσα από τον έπαινο

Τα άτομα που θέλουν να ικανοποιούν συνέχεια τους άλλους βασίζονται εξ ολοκλήρου στην επιβεβαίωση. Αναζητούν τον έπαινο, τα όμορφα λόγια κτλ. Αν η αυτοεκτίμησή σου στηρίζεται αποκλειστικά στο το τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα, τότε θα νιώθεις καλά μόνο όταν κατακλύζεσαι από θετικά σχόλια. Αλλά επειδή δεν θα έχεις πάντα θετικά σχόλια, όταν δέχεσαι αρνητικά δεν θα μπορείς να διαχειριστείς αυτή την κατάσταση.

Πώς διαχειρίζεσαι την ανάγκη σου για να ευχαριστείς τους άλλους;

Αρχικά, μάθε να λες όχι σε κάποια πράγματα. Στη συνέχεια, έκφρασε την άποψή σου και τα συναισθήματά σου. Κάθε βήμα που κάνεις θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις  μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Το βασικότερο όμως για να αλλάξει αυτή η συμπεριφορά είναι να καλλιεργήσεις την πίστη στον εαυτό σου, τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητά σου. Να μάθεις να έχεις επαφή, να αναγνωρίζεις  τις δικές σου πραγματικές ανάγκες, να ζητάς αυτό που θες, να βάζεις σωστά όρια. Αν δυσκολεύεσαι πολύ να ξεφύγεις από αυτή τη συμπεριφορά, μη διστάσεις να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό Ένας σύμβουλος ή ψυχολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις την ψυχική δύναμη που χρειάζεσαι για να το αντιμετωπίσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης