‘Ερευνα του  Monash University αποκάλυψε ότι ο ηπατικός μεταβολισμός  διαταράσσεται σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2  που συνδέεται με παχυσαρκία και συμβάλλει σε υψηλό σάκχαρο και απώλεια μυικής μάζας.

Ο Dr. Adam Rose, του Monash Biomedicine Discovery Institute, σε δοκιμές με ανθρώπους και ποντικούς, ανακάλυψε ότι ο ηπατικός μεταβολισμός του αμινοξέος αλανίνη αλλάζει σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Με επιλεκτική σίγαση ενζύμων που διασπούν την αλανίνη σε ηπατικά κύτταρα, το υψηλό σάκχαρο και η μυϊκή απώλεια μπορούν αν αναστραφούν με αποκατάσταση της σύνθεσης  μυϊκών πρωτεϊνών- σημαντικός παράγοντας για το μέγεθος και τη δύναμη των μυών.

Έδειξε, ότι η αλλαγή του ηπατικού μεταβολισμού άμεσα επηρεάζει το μέγεθος των μυών και τη δύναμή τους και ο μηχανισμός προκαλείται από αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και γλυκαγόνου  που ενισχύουν την ανακύκλωση αμινοξέων μεταξύ ήπατος και σκελετικού μυός, οδηγώντας τους μυς να γίνονται μικρότεροι και ασθενέστεροι.

Μαζί με μεταβολική δυσλειτουργία και σχετικές επιπλοκές, μια συχνά παραμελημένη συννοσηρότητα της παχυσαρκίας είναι η ατροφία μυών, που προκαλεί αδυναμία και συνδέεται με μειωμένη ποιότητα ζωής και θάνατο.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι οι έρευνες που έκανε έδειξαν ότι το ήπαρ είναι σημαντικό σημείο ελέγχου για το μεταβολισμό των μυϊκών πρωτεϊνών-ανακάλυψη που προκαλεί έκπληξη.
Πιστεύει ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να εξεταστεί ο ρόλος της ατροφίας σκελετικού μυός στον διαβήτη τύπου 2 πιο στενά σε ανθρώπους, σε κλινικό πλαίσιο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα