Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου - ΕΛΛΟΚ διοργανώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά από τον Ιούνιο έως τέλος Σεπτεμβρίου, εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Δέρματος.

Στόχος είναι η ενημέρωση των μελών της ΕΛΛΟΚ σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το γενικό κοινό για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και την αποκατάσταση του καρκίνου του δέρματος με το σύνθημα «Φροντίζω το Δέρμα μου – Κάνω τον Ήλιο Φίλο», που είναι μια ισχυρή παρότρυνση για δράση και προτρέπει για μια προσωπική δέσμευση. Το σύνθημα αντιπροσωπεύει τη δύναμη της ατομικής δράσης του καθενός από εμάς για τη λήψη μέτρων πρόληψης. 
 
Ο απώτερος στόχος τόσο της Ημερίδας όσο και της εκστρατείας ενημέρωσης, η οποία θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι, είναι όχι μόνον η  ενημέρωση αλλά  και η κινητοποίηση των διαμορφωτών πολιτικών απασχόλησης και υγείας  και κοινής γνώμης για τον κίνδυνο που παρουσιάζει η υπερβολική συνεχής έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων  και οδηγεί στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την αναγνώριση της συνεχούς τακτικής έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία ως επαγγελματικού κινδύνου. Η ενημέρωση των πολιτών στοχεύει στην ωφέλεια και τους κινδύνους που ενέχει η χωρίς κανόνες έκθεση στον ήλιο είτε στη διάρκεια της εργασίας είτε στον ελεύθερο χρόνο και στην ευαισθητοποίηση για τυχόν εμφάνιση αλλαγών στο δέρμα.

Είναι πλέον αυταπόδεικτο, ότι πολλοί τύποι καρκίνου του δέρματος μπορούν να προληφθούν, αφού η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αποτελεί τον πλέον σημαντικό εξωτερικό παράγοντα εμφάνισής τους, ενώ το ζήτημα της εφαρμογής της νομοθεσίας σχετικά με την ένταξη του καρκίνου του δέρματος στη λίστα των επαγγελματικών ασθενειών, παραμένει ακόμα ακανθώδες, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καθημερινά άμεσα εκτεθειμένοι στους κινδύνους από την μακροχρόνια έκθεσή τους στην ηλιακή ακτινοβολία.

Στη θεματολογία της Ημερίδας θα συζητηθούν καίρια ζητήματα που αφορούν τον καρκίνου του δέρματος, μεταξύ των οποίων:

  • Κίνδυνοι εμφάνισης, συμπτώματα & αντιμετώπιση των διαφόρων τύπων του καρκίνου του δέρματος
  • Ο ρόλος της υπεριώδους ακτινοβολίας στην εμφάνιση καρκίνων του δέρματος
  • Αναγνώριση της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία ως επαγγελματικού κινδύνου και αιτίας καρκινογένεσης και προστασία εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους                             
  • Γήρανση πληθυσμού και δερματικές ασθένειες οφειλόμενες στην υπεριώδη ακτινοβολία
  • Βιωματικές εμπειρίες ασθενών με καρκίνο του δέρματος

Η Ημερίδα θα είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό, ενώ με το πέρας των εισηγήσεων θα ακολουθήσει σχολιασμός και συζήτηση, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα αποστολής ερωτήσεων προς τους ομιλητές από το κοινό. Η ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά (livestreaming) μέσω διαδικτύου από τις σελίδες του Facebook και του Youtube της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. (Κάντε like στη σελίδα μας και παρακολουθήστε ζωντανά την ημερίδα). Οι παρουσιάσεις και όλο το υλικό θα είναι διαθέσιμα μετά το πέρας της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα της ΕΛΛ.Ο.Κ.

Η επιστημονική ημερίδα για τον Καρκίνο του Δέρματος, πραγματοποιείται με την Αιγίδα των:

  • Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.)
  • Ελληνική Δερματολογική &Αφροδισιολογική Εταιρεία (Ε.Δ.Α.Ε.)
  • Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (Ε.Ε.Α.Ο.)
  • Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Κεφαλής & Τραχήλου (Ε.Ε.Κ.ΚΕ.Τ.)
  • Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος (ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ.)
  • Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής (Ε.Ε.Π.Α.)
  • Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (Ε.Ε.Π.Ε.Α.Χ.)

Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για την Ημερίδα της 3ης Ιουνίου, με τίτλο «Φροντίζω το Δέρμα μου – Κάνω τον Ήλιο φίλο!» μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας