Αίσθηση προκαλεί το θάρρος με το οποίο αντιμετωπίζουν τον καρκίνο, το γεγονός δηλαδή ότι συνεχίζουν τη ζωή τους σα να μη συμβαίνει τίποτε αλλά πάνω απ΄ όλα η άριστη σχέση με τον θεράποντα ιατρό τους.

Μεγάλη σημασία  έχει, σύμφωνα με τον Κ. Λεβέντη, η έγκαιρη διάγνωση του ουροποιητικού καρκίνου και πάνω απ΄όλα το γεγονός ότι με το πρώτο σύμπτωμα που θα εμφανιστεί, θα πρέπει να ζητάμε άμεσα ιατρική βοήθεια, κάτι που όπως τόνισαν και οι ίδιοι οι ασθενείς είναι το κυρίαρχο.

Εμπιστοσύνη στον θεράποντα ιατρό αλλά και πειθαρχία είναι βασικά πράγματα για την επιτυχή αντιμετώπιση του καρκίνου του ουροποιητικού.

Κύριο σύμπτωμα αυτής της μορφής του καρκίνου είναι η αιματουρία (μικροσκοπική – εξέταση ούρων και μακροσκοπική – αυτό που βλέπουμε ζωντανά).

Μεγάλη σημασία επίσης, όπως αναφέρθηκε, έχει η κυστεοσκόπηση που είναι μία διαγνωστική ουρολογική παρεμβατική εξέταση, κατά την οποία ο ειδικός Ουρολόγος επισκοπεί την ουροδόχο κύστη (επισκόπηση της κύστεως).

Η ενημέρωση όμως του ασθενούς, που είναι βέβαια άμεσα συνυφασμένη και με την ψυχολογία του, διαδραματίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην διαγνωστική και θεραπευτική διαδικασία.  

Όμως από την συζήτηση και ειδικά από την κατάθεση της εμπειρίας των ασθενών, γίνεται σαφές ότι αυτό που είναι κομβικό, είναι η αποδοχή του προβλήματος από τον ίδιο τον ασθενή και πάνω απ΄όλα η εμπιστοσύνη στον θεράποντα ιατρό.

Καλό θα είναι πάντως, σύμφωνα με όσα λέει ο κ. Λεβέντης, να επισκεπτόμαστε τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο έναν ουρολόγο, ειδικά για τους άνδρες που το PSA  αντιστοιχεί με το τεστ ΠΑΠ στις γυναίκες.

Εν κατακλείδι, η έγκαιρη  διάγνωση, η πρόληψη αλλά και η εμπιστοσύνη στον θεράποντα ιατρό θεωρούνται, οι βασικοί παράγοντες για την αντιμετώπιση του ουρολογικού καρκίνου.

Οι ασθενείς δεν θα πρέπει να το βάζουν κάτω ούτε να πτοούνται επειδή πάσχουν από αυτή την μορφή καρκίνου.

Τουναντίον πρέπει να συνεχίζουν την ζωή τους σα να μην συμβαίνει τίποτε, με την δέουσα προσοχή βέβαια στις οδηγίες του γιατρού, κάτι που τόνισαν και οι δύο ασθενείς κατά την διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης. 

Ακολουθείστε το #BladderCancerAware