Ο Συνασπισμός αυτός δημιουργήθηκε στις αρχές του 2019 και εκπροσωπείται σε 8 χώρες και 11 Συλλόγους Ασθενών, παρέχοντας υποστήριξη στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Όπως ανέφερε ο Alex Filicevas,  διαπιστώθηκε εξαρχής η ανάγκη για πληροφόρηση, καθώς Σύλλογοι Ασθενών που είχαν δημιουργηθεί 15 χρόνια πριν, είχαν διαπιστώσει ότι οι ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης δεν ήξεραν σχεδόν τίποτε για αυτή την ασθένεια και δεν είχαν κάποιον να απευθυνθούν για να μάθουν.

Αυτή είναι και η κινητήρια δύναμη πίσω από τις δράσεις του Παγκόσμιου Συνασπισμού που στοχεύει στην δημιουργία ενός τέτοιου Σύλλογο Ασθενών σε κάθε χώρα που να είναι αρκετά εύρωστος για να παράσχει την κατάλληλη βοήθεια.

Η πλατφόρμα παροχής γνώσεων και πληροφοριών καθώς και η πρόσβαση των μελών του Συνασπισμού στις πληροφορίες αυτές, είναι από τους βασικούς στόχους της δημιουργίας του. Οι συμμαχίες επίσης και η συνεργασία με άλλους Συλλόγους Ασθενών είναι βασική προϋπόθεση της ύπαρξής του.

Ο Αlex Filicevas επεσήμανε ότι ο ουρολογικός καρκίνος είναι η 10η συνηθέστερη μορφή καρκίνου και κατά συνέπεια δεν είναι άγνωστη. Η ενημέρωση όμως για αυτή την νόσο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως.

Τουλάχιστον 550 χιλ, άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη από καρκίνο της ουροδόχου κύστης. 200 χιλ. εξ αυτών στην Ευρώπη, την στιγμή που περίπου 60 χιλ, χάνουν ετησίως  την ζωή τους.

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης στην Ευρώπη, ανέφερε ο Alex Filicevas.

Οι τοπικές ομάδες του Παγκόσμιου  Συνασπισμού δουλεύουν για να στηρίξουν τους ασθενείς ενώ η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Συνεργασία και συμμαχίες, τέλος, είναι μεταξύ των βασικών στόχων, με τις αναφορές των τοπικών οργανισμών να μεταλαμπαδεύονται σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν οι ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης. 

Bladder cancer symptoms - Bladder Cancer Awareness Month 2021

Ακολουθείστε το #BladderCancerAware

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ