Η νέα κοινωνική πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με την υποστήριξη της Johnson & Johnson, με τίτλο "Ανάσα ζωής", έχει σκοπό την ενημέρωση όλων τόσο για τον προληπτικό προ συμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του πνεύμονα, ενδεδειγμένο κυρίως για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όσο και για τα οφέλη της διακοπή του καπνίσματος στην προστασία της υγείας των πνευμόνων.

Με την πρωτοβουλία ζητείται από γυναίκες και άνδρες, μη καπνιστές, πρώην καπνιστές και καπνιστές ηλικίας 35-64, να κάνουν δύο απλά πράγματα:

  • Να αποταθούν στο γιατρό τους και να κάνουν την εξέταση
  • και για όσους καπνίζουν να κόψουν το κάπνισμα, κάθε λογής.

Τρόποι διακοπής καπνίσματος
 
Ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος διακοπής καπνίσματος είναι ο συνδυασμός φαρμακοθεραπείας και συμβουλευτικής. Όταν γίνεται από έναν επαγγελματία υγείας εκπαιδευμένο στις παραπάνω μεθόδους διακοπής, οι πιθανότητες επιτυχούς διακοπής μπορούν να υπερδιπλασιαστούν.

Συμβουλευτική

Πιστοποιημένα ιατρεία διακοπής καπνίσματος παρέχουν συμβουλευτική είτε ατομικά είτε σε ομάδες. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία διαθέτει Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος σε όλη την Ελλάδα. 

Για τις ανάγκες της εκστρατείας δημιουργήθηκε ένα τηλεοπτικό σποτ το οποίο θα παίξει ως κοινωνικό μήνυμα και σχεδιάστηκαν συνέργειες με κοινωνικούς και θεσμικούς φορείς τις οποίες θα δει μελλοντικά, το κοινό.

Μέσα από την καμπάνια καλούνται όλοι oi πολίτες να πάρουν «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» και να «Μη γίνουν Ήρωες», γιατί η διακοπή του καπνίσματος, η πρόληψη και η πρόωρη διάγνωση σώζουν ζωές. Ο κόσμος δεν χρειάζεται ήρωες, αλλά ζωντανούς και υγιείς πολίτες που ευχαριστιούνται την ζωή με τους φίλους και την οικογένειά τους.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου στην Ελλάδα. Το στάδιο διάγνωσής του επηρεάζει σημαντικά την πρόγνωση του ασθενούς, με το ποσοστό επιβίωσης να υπολογίζεται ότι αυξάνεται έως και 20 φορές σε περίπτωση πρώιμης διάγνωσης.

Υπάρχουν εξετάσεις που μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο, αλλά και μεγάλη άγνοια γύρω από το θέμα. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης και πώς αυτή βελτιώνει την πρόγνωση. Τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα δεν εμφανίζονται συχνά, παρά μόνο αφού οι ασθενείς παρουσιάσουν νόσο τελικού σταδίου, το οποίο σημαίνει ότι μεγάλο ποσοστό διαγνώσεων γίνεται στα τελευταία στάδια.

Οι συνηθισμένες τεχνικές προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα περιλαμβάνουν ακτινογραφίες, κυτταρολογική εξέταση πτυέλων και βρογχοσκόπηση. Οι αξονικές τομογραφίες (CT) αποτυπώνουν επαρκώς τους πνεύμονες για τη δημιουργία τρισδιάστατων αναπαραστάσεων. Η αξιολόγηση αυτών των εικόνων μπορεί να επιτρέψει τον εντοπισμό όγκων στα πρώιμα στάδια της νόσου, ενώ ο ασθενής είναι ακόμα ασυμπτωματικός.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος περιλαμβάνει την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, η οποία έχει αποδειχθεί ως το μόνο χρήσιμο εργαλείο για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα. Σκοπός της εξέτασης είναι η ανεύρεση μικρών περιφερικών πνευμονικών σκιάσεων σε πρώιμο στάδιο, με στόχο την έγκαιρη και ριζική αντιμετώπιση σε περίπτωση διαγνώσης καρκίνου του πνεύμονα. Η εξέταση δεν καλύπτεται ακόμα από τα Ταμεία.

Στην Ελλάδα, ο καρκίνος του πνεύμονα υπολογίζεται ότι οφείλεται κατά 90% στο κάπνισμα, συνεπώς η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να το κόψουμε. 

Τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος είναι τεράστια, και αρχίζουν να εμφανίζονται άμεσα. Δεν αφορούν μόνο τις πιθανότητες να νοσήσουμε από καρκίνο του πνεύμονα. Μερικά ακόμα οφέλη που παρατηρούν όσοι σταματούν να καπνίζουν είναι τα εξής:

  • Σε 20 μόλις λεπτά αφού το κόψουμε, η πίεση και οι παλμοί της καρδιάς πέφτουν στο φυσιολογικό.
  • Στις πρώτες 8 ώρες, τα επίπεδα μονοξείδιου του άνθρακα στο αίμα πέφτουν, ενώ το οξυγόνο αυξάνεται.
  • Στις 48 ώρες, τα άκρα των νεύρων αρχίζουν να αναπτύσσονται και οι αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Στους 9 μήνες, τα αποθέματα ενέργειας είναι μεγαλύτερα, τα συμπτώματα που σχετίζονται με το κάπνισμα (όπως βήχας, δύσπνοια και βουλωμένη μύτη) βελτιώνονται, και δεν αρρωσταίνουμε τόσο εύκολα.
  • Στα 5 χρόνια, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος και των πνευμόνων ελαττώνεται κατά 50% σε σχέση με τους καπνιστές.
  • Τέλος, μετά από 10 χρόνια, οι πιθανότητες εγκεφαλικού και καρκίνου έχουν πέσει σχεδόν στα επίπεδα ενός ατόμου που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

 

Για να διαβάσετε περισσότερα για την καμπάνια, μπορείτε να κάνετε ένα κλικ στην επίσημη ιστοσελίδα

Ας συμβάλουμε όλοι στην κοινωνική πρωτοβουλία για τον καρκίνο του πνεύμονα από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία που προάγει την έγκαιρη διάγνωση για τη διακοπή του καπνίσματος.