Η σκούρα σοκολάτα δεν είναι καθόλου κακή ιδέα για γλυκό σνακ, αν τηρούμε το μέτρο. Είναι εκπληκτική πηγή αντιοξειδωτικών και μπορεί να έχει οφέλη ακόμα και για την καρδιά μας.

Ας ρίξουμε μια ματιά στους λόγους που όλοι μας αξίζει να τρώμε ένα μικρό κομμάτι σκούρας σοκολάτας κάθε μέρα. (Πέρα από το γεγονός ότι η ζωή είναι σκληρή και μερικές φορές χρειαζόμαστε ένα γλυκό.)

Είναι ιδιαίτερα θρεπτική

Φυσικά, αυτό σημαίνει πως πρέπει να αγοράσετε ποιοτική σοκολάτα, και να φροντίσετε να αποτελείται από 70-85% από κακάο. Μια μπάρα 100 γραμμαρίων με τέτοια περιεκτικότητα, προσφέρει 11 γραμμάρια φυτικές ίνες, μεγάλες δόσεις σιδήρου και μαγνησίου, σχεδόν ολόκληρη την ημερήσια δόση μας σε χαλκό και μαγγάνιο, ενώ περιέχει αρκετά ικανοποιητικές ποσότητες ψευδαργύρου, καλίου, φώσφορου και σεληνίου. Βέβαια, τα 100 γραμμάρια περιέχουν και 600 θερμίδες, συνεπώς η προτεινόμενη μερίδα είναι αρκετά μικρότερη.

Περιέχει μεγάλες δόσεις αντιοξειδωτικών

Η σκούρα σοκολάτα περιέχει ουσίες που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό. Ανάμεσά τους είναι οι πολυφαινόλες και οι κατεχίνες.

Μπορεί να μειώνει την υπέρταση

Ξανά, τηρώντας το μέτρο. Δεν είναι μαγική τροφή, αλλά μερικές από τις αντιοξειδωτικές ουσίες της σκούρας σοκολάτας χαλαρώνουν τα τοιχώματα των αρτηριών μας, με αποτέλεσμα να μειώνεται συνολικά η αρτηριακή μας πίεση.

Αυξάνει την καλή χοληστερόλη και μειώνει την κακή

Μέσα από ελεγχόμενες μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι το κακάο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης και να μειώσει εκείνα της LDL χοληστερόλης στον οργανισμό. Η LDL χοληστερόλη, ειδικά όταν έχει έρθει σε επαφή με ελεύθερες ρίζες, μπορεί να προκαλέσει ζημιές.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Όλη αυτή η διαδικασία με τη χοληστερόλη, μακροπρόθεσμα σημαίνει πως θα υπάρχει λιγότερο μπλοκάρισμα των αρτηριών λόγω αυτής, με αποτέλεσμα η καρδιά μας να λειτουργεί πιο εύκολα, μειώνοντας τον κίνδυνο να νοσήσει.

Προστατεύει την επιδερμίδα μας από τον ήλιο

Οι φλαβανόλες της σκούρας σοκολάτας μπορούν εκτός από το να βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος προς το δέρμα, να προστατεύσουν την επιδερμίδα μας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία

Μια ακόμα ιδιαίτερη θετική επίδραση που έχουν οι φλαβανόλες της σκούρας σοκολάτας είναι πως βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και προς τον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία του, καλύτερη συγκέντρωση αλλά και πιο καλή διάθεση. Επιπλέον, η καφεΐνη δραστηριοποιεί τον εγκέφαλό μας και προσφέρει μια μικρή δόση ενέργειας και πνευματικής διαύγειας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας