Ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν θεραπεία με στατίνες μπορεί ενδεχομένως να χρειαστεί να προσαρμόσουν την αγωγή για τον διαβήτη για να αποφύγουν επιδείνωση των συμπτωμάτων, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine.

Αυτό επειδή όσοι λαμβάνουν στατίνες μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων διαβήτη έναντι όσων δεν τις χρησιμοποιούν.

Οι ερευνητές συνέκριναν ποσοστά εξέλιξης του διαβήτη σε 83.000 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 που λάμβαναν στατίνες με αυτούς παρόμοιου πληθυσμού που δεν λάμβαναν.

Χρήστες στατινών είχαν 37% υψηλότερο κίνδυνο για εξέλιξη διαβήτη, όπως πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου και αυξημένα ποσοστά επιπλοκών έναντι όσων δεν λάμβαναν στατίνες.

Στην έρευνα, το 56% όσων χρησιμοποιούσαν στατίνες είχαν σημάδια εξέλιξης του διαβήτη και χρειάστηκε να αρχίσουν ινσουλίνη και άλλες θεραπείες μείωσης του σακχάρου έναντι ΄48% όσων δεν χρησιμοποιούσαν στατίνες.

Η σχέση δεν αποδεικνύεται αιτιατή και οι ασθενείς δεν θα πρέπει να σταματήσουν να λαμβάνουν στατίνες με βάση την παρούσα έρευνα, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Ishak Mansi.

Ωστόσο, ασθενείς με στατίνες μπορεί να χρειαστεί να κλιμακώσουν την αντιδιαβητική αγωγή όταν αρχίσουν θεραπεία, δήλωσε.

Πηγές:
JAMA Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας