Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι ογκολογικοί ασθενείς αλλά και όλα αυτά που δικαιούνται, αναφέρθηκε στην ομιλία της στην ημερίδα του iatronet.gr για την ανοσογκολογία, η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Εθελοντών φίλων Ιατρών - ΚΕΦΙ, κ. Φωτεινή Χριστοδούλου.

Το θέμα της ενημέρωσης των ασθενών για τα δικαιώματά τους μπορεί να φαντάζει γραφειοκρατικό, όμως για τους ογκολογικούς ασθενείς και το πρόβλημα της υγείας τους είναι πολύ σημαντικό καθώς διασφαλίζει την ποιότητα ζωής, και σε κάποιους ένα εισόδημα για την επιβίωση.

Κάτι που πρέπει να διευκρινιστεί, είναι ότι δεν ισχύουν όλες οι παροχές για όλους τους ασθενείς, καθώς υπάρχουν κατηγορίες και διαφοροποιήσεις. Οι παροχές, επισημαίνει η κ. Χριστοδούλου  διαφέρουν από ταμείο σε ταμείο ανάλογα με την  ασφάλιση που έχει ο κάθε ασθενής.

Στην Ελλάδα πάντως επίδομα καρκίνου δεν υπάρχει. Για τον λόγο αυτό πρέπει να γίνεται εξατομικευμένη συμβουλευτική.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ασθενών σε ότι αφορά τους δικαιούχους αναπηρικών παροχών: Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι ασθενείς που είναι άμεσα ασφαλισμένοι και στην δεύτερη οι έμμεσα ασφαλισμένοι, οι ανασφάλιστοι κλπ. Η πιστοποίηση αναπηρίας είναι διαφορετική μεταξύ των δύο κατηγοριών.

Η όλη διαδικασία για την αναπηρική σύνταξη γίνεται χειρόγραφα και περιλαμβάνει αρχικά τους εισηγητικούς φακέλους από τους θεράποντες ιατρούς. Στην συνέχεια ο ασθενής προχωρά σε ηλεκτρονική υποβολή της αναπηρικής σύνταξης και καταθέτει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο ταμείο με ηλεκτρονικό ραντεβού.

Η διαδικασία για την έκδοση μίας αναπηρικής σύνταξης δεν κρατά δύο ή τρεις μήνες αλλά λόγω της γραφειοκρατίας μπορεί να διαρκέσει ακόμη και ένα χρόνο.

Το ποσό της σύνταξης καθορίζεται από το ποσοστό αναπηρίας που εκδίδεται.

Στις κακοήθειες, όπως επισημαίνει η κ. Χριστοδούλου, οι αναπηρίες πλέον τα τελευταία χρόνια δεν βγαίνουν ποτέ εφ΄όρου ζωής. Η σύνταξη δίνεται το πολύ για τρία χρόνια και μετά ο ασθενής προχωρά σε ανανέωση της σύνταξης και όλων των άλλων φορολογικών ελαφρύνσεων που μπορεί να έχει, κοινωνικές παροχές   κλπ.

Για να μονιμοποιηθεί η σύνταξη αναπηρίας λόγω κακοήθειας, θα πρέπει να υπάρχουν επτά συνεχόμενα χρόνια ανανέωσης χωρίς διακοπή και ο ασθενής να έχει περάσει τουλάχιστον τρεις φορές από Επιτροπή.

Οι παροχές διαφοροποιούνται πολύ σε ότι αφορά τα άλλα νοσήματα. Οι παροχές πάντως  δεν μονιμοποιούνται ποτέ στην αναπηρία λόγω καρκίνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας