Μεγάλη έρευνα του Lund University στη Σουηδία, εντόπισε πρωτεΐνη στο αίμα που θα μπορούσε να προβλέψει τον διαβήτη τύπου 2, έως 19 χρόνια πριν την έναρξη της νόσου.

Η Dr. Yang De Marinis, δήλωσε πως η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης FST που κυκλοφορεί στο αίμα προβλέπουν τον διαβήτη έως 19 χρόνια πριν την έναρξη της νόσου, άσχετα από άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου όπως ηλικία, ο ΔΜΣ, επίπεδα γλυκόζης νηστείας, διατροφή ή άσκηση.

Η ανακάλυψη βασίζεται σε έρευνες που παρακολούθησαν 5.318 ανθρώπους σε διάστημα 4 έως 19 ετών, σε 2 διαφορετικές τοποθεσίες στη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Η FST είναι πρωτεΐνη που κυρίως εκκρίνεται από το ήπαρ και εμπλέκεται στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Η έρευνα εξέτασε τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν η FST στο αίμα αυξηθεί πολύ. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη  προάγει τη διάσπαση λιπαρών από τον λιπώδη ιστό, οδηγώντας σε αυξημένη συσσώρευση λιπιδίων στο ήπαρ.

Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και διαβήτη τύπου 2.

Για να διαπιστώσουν τι ρυθμίζει τα επίπεδα της πρωτεΐνης στο αίμα οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα GWAS  σε 5.124  ανθρώπους και είδαν ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης ρυθμίζονται γενετικά από την πρωτεΐνη GCKR που επηρεάζει αρκετά μεταβολικά χαρακτηριστικά.

Η Yang De Marinis δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι η FST έχει τη δυνατότητα να γίνει σημαντικός βιοδείκτης για την πρόβλεψη του μελλοντικού διαβήτη και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση των μηχανισμών πίσω από τη νόσο.

Επόμενο βήμα είναι να εισαχθούν τα αποτελέσματα σε κλινική χρήση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]