Η Αφρική αναμένεται να υπερδιπλασιάσει τα περιστατικά διαβήτη σε 55 εκατομμύρια έως το 2045-μεγαλύτερη αύξηση στον πλανήτη- αναφέρει ο ΠΟΥ.

Η Dr. Matshidiso Moeti, του ΠΟΥ, δήλωσε ότι η πανδημία τελικά θα υποχωρήσει, αλλά η Αφρική προβλέπεται τα επόμενα χρόνια να εμφανίσει την υψηλότερη αύξηση στον διαβήτη παγκοσμίως.

Σήμερα στην Αφρική ζουν με διαβήτη 24 εκατομμύρια άνθρωποι.

Υπολογίζεται ότι ποσοστό 70% των ανθρώπων με διαβήτη δεν γνωρίζουν ότι νοσούν.

Η φτωχή διατροφή και ο αυξανόμενος καθιστικός τρόπος ζωής ευθύνονται για τα ιδιαίτερα υψηλά νούμερα του διαβήτη τύπου 2 στην ήπειρο.

Έρευνα σε 13 Αφρικανικές χώρες, σημείωσε ο ΠΟΥ, αποκάλυψε ότι ποσοστά θνησιμότητας από λοιμώξεις COVID-19 είναι σημαντικά υψηλότερα σε ασθενείς με διαβήτη (10.2% σε σύγκριση με  2.5 % για τους ασθενείς με COVID-19 γενικά).

Άνθρωποι με διαβήτη σε χώρες του πλανήτη έχουν προτεραιότητα για εμβόλια κατά της COVID σημείωσε ο ΠΟΥ ενώ στην Αφρική η πρόσβαση στα εμβόλια παραμένει φτωχή.

Μόνο το  6,6% του πληθυσμού της Αφρικής έχει πλήρως εμβολιαστεί έναντι της  COVID, σε σύγκριση με περίπου 40% παγκοσμίως.

Στοιχεία από 37 χώρες δείχνουν ότι από το 2021, πάνω από 6,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων πήγαν σε Αφρικανούς με συννοσηρότητες, όπως διαβήτης-ποσοστό 14% όλων των δόσεων που χορηγήθηκαν έως τώρα.

Προσπάθειες να φτάσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους αυξάνονται, με τις μισές από αυτές τις 6,5 εκατομμύρια δόσεις να έχουν χορηγηθεί τους τελευταίους 2 μήνες, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Η Moeti υπογράμμισε ότι 9 μήνες από την έναρξη εκστρατειών ενημέρωσης για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 στην Αφρική, δεν είμαστε κοντά σε αυτό που χρειάζεται για προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και άλλες σημαντικές υπηρεσίες σε ανθρώπους υψηλού κινδύνου, σημείωσε.