Η λοίμωξη από τον ιό Epstein-Barr αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science.

Μεταξύ των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων στρατιωτικού προσωπικού στις ΗΠΑ που περιλήφθηκαν στην ανάλυση, αναφέρθηκαν 955 περιστατικά πολλαπλής σκλήρυνσης.

Από τους 801 συμμετέχοντες με πολλαπλή σκλήρυνση των οποίων ήταν διαθέσιμα δείγματα αίματος, όλοι εκτός από έναν βρέθηκαν θετικοί στον ιό Epstein-Barr.

Με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι λοίμωξη από τον  Epstein-Barr αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσει κάποιος μελλοντικά πολλαπλή σκλήρυνση κατά 32 φορές ή περισσότερο από 3.000%.

Παρόμοια αύξηση του κινδύνου δεν παρατηρήθηκε με άλλους κοινούς ιούς, όπως ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV).

Ο Dr. Alberto Ascherio, δήλωσε ότι η πολλαπλή σκλήρυνση είναι στην πραγματικότητα επιπλοκή της λοίμωξης από τον ιό Epstein-Barr.

Ο Ascherio, καθηγητής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health της Βοστόνης, δήλωσε ότι η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στη λοίμωξη από τον ιό Epstein-Barr, σχεδόν σίγουρα παίζει ρόλο στην εμφάνιση της πολλαπλής σκλήρυνσης και στην εξέλιξή της.

Πάνω από το 90% παγκοσμίως είναι φορείς του ιού Epstein-Barr.

Ο  Ascherio και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα στοιχεία 10 εκατομμυρίων ανθρώπων-περισσότεροι από το 90% είχαν ηλικία 40 ετών και κάτω.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι υπήρξαν 955 περιστατικά πολλαπλής σκλήρυνσης, με διαθέσιμα  801 δείγματα αίματος από αυτά.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δείγματα για τον ιό Epstein-Barr και τον κυτταρομεγαλοϊό και συνέκριναν τα ευρήματα με αυτά 2.000 υγιών ανθρώπων.

Αν και όλοι εκτός από έναν από τους 801 ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση ήταν θετικοί στον Epstein-Barr, λιγότερο από το 10% των 342 συμμετεχόντων με την αυτοάνοση νόσο είχαν μολυνθεί από κυτταρομεγαλοϊό.

Πηγές:
Science.