Οι περισσότεροι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση έχουν περιόδους που τα συμπτώματά τους βρίσκονται σε έξαρση, οι οποίες ακολουθούνται από περιόδους ύφεσης. Αν τα συμπτώματα επιστρέψουν και διαρκούν περισσότερο από μία ημέρα, βρίσκονται σε έξαρση. Υπάρχουν όμως παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση;

Το στρες δεν βοηθά καθόλου

Δεν υπάρχει καμία πάθηση που να μην επιδεινώνεται όταν ζούμε έντονο στρες, και η πολλαπλή σκλήρυνση δεν είναι εξαίρεση. Και αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, όπου το στρες επιδεινώνει τα συμπτώματα, και τα συμπτώματα επιδεινώνουν το στρες, κάνοντας την έξαρση να διαρκεί περισσότερο και να είναι πιο έντονη.

Η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει τα συμπτώματα

Ειδικά σε περιόδους έξαρσης, ο ύπνος αποτελεί πρόβλημα. Ο πόνος, η απορρυθμισμένη θερμοκρασία του σώματος αλλά και διάφορα προβλήματα με την τουαλέτα μπορεί να καταστρέψουν τον ύπνο σας. Είναι όμως απαραίτητο να διατηρείτε το πρόγραμμα του ύπνου σας σταθερό, αλλά και να φροντίζετε ο ύπνος σας να είναι επαρκής και ποιοτικός. Επίσης, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό σας για την πιθανότητα να υπάρχει κάποια πάθηση του ύπνου, όπως αποφρακτική άπνοια, που είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο.

Οι λοιμώξεις επιδεινώνουν την πολλαπλή σκλήρυνση

Οι ουρολοιμώξεις για παράδειγμα, είναι πολύ συνήθης ύποπτος, ειδικά αν υπάρχει και πυρετός. Η αύξηση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης λόγω κάποιας λοίμωξης, πάντως, δεν θεωρείται κανονική έξαρση, αλλά αν ο οργανισμός καταπονηθεί αρκετά, δεν είναι και απίθανο να ακολουθήσει μια κανονική έξαρση των συμπτωμάτων.

Η καλοκαιρινή ζέστη συχνά επιδεινώνει τα συμπτώματα

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση να παρατηρούν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, ειδικά σε περιοχές του σώματος που έχουν πληγεί σε κάποια παλιότερη έξαρση.