Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με το να υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα στο αδυνάτισμα, αλλά και σχετική ελευθερία με το τι μπορούμε να φάμε, αρκεί να το φάμε σε πολύ συγκεκριμένες στιγμές.

Αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό... είναι. Δυστυχώς, η διαλειμματική νηστεία είναι μια μέθοδος που ενώ μπορεί όντως να έχει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Ας το δούμε πιο αναλυτικά.

Αρχικά, πώς λειτουργεί;

Υπάρχουν περίοδοι νηστείας (ολικής ή έστω σημαντική μείωση θερμίδων) και περίοδοι που τρώτε σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Υπάρχουν πολλές εκδοχές που αλλάζουν το κενό ανάμεσα στις νηστείες - από ώρες της ημέρας μέχρι ολόκληρες ημέρες. Ο μηχανισμός όμως παραμένει ο ίδιος στη θεωρία. Οι πιο συνηθισμένες μορφές είναι 16 ώρες νηστείας και 8 ώρες φαγητού, ή μέρα παρά μέρα.

Έπειτα... λειτουργεί όντως;

Βραχυπρόθεσμα, μπορεί να λειτουργήσει. Η απώλεια βάρους έχει άλλωστε να κάνει με τις λιγότερες θερμίδες, άρα ο δείκτης στη ζυγαριά μπορεί να κατέβει αν δεν το παρακάνουμε τις περιόδους που δεν νηστεύουμε. Είναι κατά κάποιο τρόπο ένας περιορισμός θερμίδων με πιο "οργανωμένο" περιτύλιγμα. Τα αποτελέσματά της, όμως, δεν είναι και πολύ διαφορετικά σε σχέση με παρόμοιες διατροφές που βασίζονται στη στέρηση.

Λειτουργεί μακροπρόθεσμα;

Δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες και στοιχεία για να αποδειχθεί ακόμα αυτό. Παρ' όλα αυτά, κάθε διατροφή αποτελεί και αυστηρά προσωπικό ζήτημα. Αν παρατηρήσετε ότι η διαλειμματική νηστεία είναι κάτι που σας βολεύει και μπορείτε να κάνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τότε τίποτα δεν σας σταματά - εκτός από το να τσεκάρετε με τον γιατρό σας ότι όλα είναι καλά. Σε γενικές γραμμές, όμως, οι περιοριστικές δίαιτες σπάνια αποφέρουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, όπως η διατήρηση του νέου μας βάρους.

Δεν θα πεινάσω; Έχει άλλες παρενέργειες;

Θα πεινάσετε αρκετά, αλλά είναι ζήτημα της δικής σας επιμονής να συνηθίσετε τα νέα δεδομένα αυτής της διατροφής. Από την άλλη μεριά, οφείλουμε να πούμε ότι τέτοιος περιορισμός στη διατροφή - ειδικά τον πρώτο καιρό - μπορεί να επιφέρει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ζαλάδα, αϋπνία, ευερεθιστότητα και ναυτία.

Μπορώ να γυμνάζομαι όταν κάνω διαλειμματική νηστεία;

Θεωρητικά, τα χαμηλότερα αποθέματα υδατανθράκων θα αναγκάσουν τον οργανισμό σταδιακά να αρχίσει να καίει περισσότερο λίπος κατά τη γυμναστική. Δυστυχώς, αυτό δεν γίνεται πάντα πράξη, καθώς η διαλειμματική νηστεία μειώνει σημαντικά τα επίπεδα ενέργειάς μας, άρα και την απόδοσή μας στη γυμναστική. Επίσης, στις μέρες νηστείας η γυμναστική μπορεί να είναι κακή ιδέα.

Υπάρχουν άτομα για τα οποία δεν προτείνεται η διαλειμματική νηστεία;

Ναι, και είναι οι εξής κατηγορίες:

  • Άτομα με διαβήτη τύπου 1
  • Άτομα με διαβήτη τύπου 2 που παίρνουν ινσουλίνη
  • Άτομα με χρόνιες παθήσεις, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για το κατά πόσο είναι ασφαλές
  • Λιποβαρή άτομα
  • Άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών
  • Ηλικιωμένοι
  • Έγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες
  • Άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα σε συγκεκριμένες ώρες, συνοδεία φαγητού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας