Οι φλεγμονές είναι μέρος του ανοσοποιητικού μας. Αλλά μια φλεγμονή μπορεί να διαρκέσει πολύ και να βλάψει αντί να βοηθά. Όταν η φλεγμονή προκαλείται από κάποιο χρόνιο πρόβλημα, μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας. Με την πάροδο του χρόνου, η φλεγμονή που προέρχεται από χρόνιο στρες, παχυσαρκία ή αυτοάνοσο νόσημα μπορεί δυνητικά να προκαλέσει καταστάσεις όπως αρθρίτιδα, καρδιοπάθεια, ακόμα και καρκίνο.

Για να αντιμετωπίζουμε τις φλεγμονές στον οργανισμό, πρέπει να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε αντιφλεγμονώδη στοιχεία - τα περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δηλαδή. Και, ευτυχώς, κάθε εποχή έχει τις δικές της εκπληκτικές τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Χειμώνας

Τους κρύους μήνες του χειμώνα, σκεφτείτε το πράσινο. Πολλά πράσινα, φυλλώδη λαχανικά πρωταγωνιστούν κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν, όπως το λάχανο, το σπανάκι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Οι ρίζες, όπως τα παντζάρια είναι μια άλλη εξαιρετική και ανθεκτική χειμωνιάτικη επιλογή. Από φρούτα, οι καλύτερες επιλογές είναι τα ακτινίδια, τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και ο ανανάς.

Άνοιξη

Όταν φτάνουν οι ανοιξιάτικοι μήνες, μερικές σούπερ επιλογές είναι τα σπαράγγια, τα βερίκοκα, το αβοκάντο, τα καρότα, τα μανιτάρια και το σέλινο. Την εποχή αυτή υπάρχουν, επίσης, πολλά φρέσκα βότανα.

Καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα μεγάλη η γκάμα των επιλογών μας. Τα μούρα είναι μια εξαιρετική αντιφλεγμονώδης επιλογή, όπως και οι φράουλες. Το καρπούζι και το πεπόνι είναι οι επίσημοι πρωταγωνιστές του καλοκαιριού, μην ξεχνάτε όπως κεράσια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πράσινα φασόλια, μπάμιες, ροδάκινα και δαμάσκηνα.

Φθινόπωρο

Η εποχή του μήλου και του σταφυλιού. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα που μπορείτε να δοκιμάσετε, όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, το σκόρδο, η κολοκύθα, ο αρακάς, το τζίντζερ και όλα τα είδη μαρουλιού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα