Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. στο πλαίσιο της δράσης "Δικαίωμά μου" και με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα με θέμα "Τα δικαιώματα των ασθενών εν μέσω πανδημίας COVID-19".

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση του κοινού μέσα από μια συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην άσκηση των δικαιωμάτων των ασθενών. Για τη σφαιρική αντιμετώπιση του θέματος θα συμμετάσχουν επαγγελματίες από τον χώρο της υγείας, αλλά και νομικός και κοινωνική λειτουργός, ενώ τη δική της σκοπιά θα δώσει μια ασθενής περιγράφοντας την εμπειρία της.

Σύνδεσμος εκδήλωσης: https://fb.me/e/bo13nii84 

Δηλώσεις συμμετοχής : https://forms.gle/mioXvt6ounveeJcv9 

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. ασχολείται αδιάλειπτα με τα δικαιώματα των ασθενών από το 2007, οπότε δημιουργήθηκε η εκστρατεία «Δικαίωμά μου», για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των ασθενών και των οικογενειών τους. Επιστέγασμα της εκστρατείας αυτής ήταν και η δημιουργία της ιστοσελίδας dikaiomamou.gr, η οποία ενημερώνεται διαρκώς με τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των κοινωνικών παροχών, επιδομάτων, ευνοϊκών νομοθετικών ρυθμίσεων κλπ. που αφορούν τους ασθενείς. Η αξία της δράσης «Δικαίωμά μου» έχει αναγνωριστεί τόσο από τους ασθενείς όσο και από άλλους Συλλόγους Ασθενών, ενώ τιμήθηκε και με τα βραβεία Gold και Platinum στα Healthcare Awards 2021 στην κατηγορία «Δράσεις για την ενημέρωση των ασθενών».

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ασθενών τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου, έπειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2007, και αφορά στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα δικαιώματα των ασθενών και των ληπτών υπηρεσιών υγείας. Τα δικαιώματα αυτά αποτυπώνονται στη Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών, η οποία συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Δικτύου Ενεργών Πολιτών (Active Citizenship Network) και υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Στη Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών διακηρύσσονται 14 δικαιώματα, που συνολικά έχουν ως στόχο να εξασφαλίσουν την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών που παρέχονται από τους εθνικούς φορείς υγείας στην Ευρώπη.

Η φετινή ημέρα τιμάται για τρίτη χρονιά στη σκιά της πανδημίας COVID-19 και αναδεικνύει την ευθύνη που έχουν το σύστημα υγείας και οι αρμόδιοι φορείς, για την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου σε κάθε ασθενή χωρίς διακρίσεις.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Συντονισμός:

18.00-18.05: Γκερέκου Μαρία, Υπεύθυνη Διοίκησης και Επικοινωνίας Κ.Ε.Φ.Ι.

Χαιρετισμοί:

18.05-18.10: Ψιλοπούλου Ελισσάβετ, Αντιπρόεδρος Κ.Ε.Φ.Ι.

18.10-18.20: Κυμπουρόπουλος Στέλιος, Ψυχίατρος, MD, MSc, PhD(c), Ευρωβουλευτής ΝΔ

18.20-18.30: Σαριδάκη- Ζώρα Ζένια, MD, PhD, Παθολόγος Ογκολόγος, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Διευθύντρια στην Α᾽ Ογκολογική Κλινική Metropolitan Hospital, Αθήνα, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος "Ασκληπιός ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ”, Ηράκλειο Κρήτης

Ομιλητές:

18.30-18.45: Φούντζηλα Έλενα, Παθολόγος Ογκολόγος, Clinical Associate Professor, EUC, Ακαδημαϊκός υπότροφος ΑΠΘ, Γενική Κλινική Euromedica, Θεσσαλονίκη

«Covid-19 και ψηφιακός φάκελος ασθενούς. Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του»;

18.45-19.00: Αδάμ Χριστίνα, Νοσηλεύτρια  ΠΕ, PhD, MsC, Προϊσταμένη  Νοσηλεύτρια, Α΄ Παθολογική Ογκολογική ΓΑΟΝΑ«Ο Άγιος Σάββας»

«Οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών πριν και μετά την covid-19».

19.00-19.15: Αραμπατζή Κατερίνα, Δικηγόρος

«Τα νομικά δικαιώματα των ογκολογικών ασθενών».

19.15-19.30: Φωτεινή Χριστοδούλου, Κοινωνική Λειτουργός B.Sc, M.Sc Δημόσιας Υγείας

«Τα κοινωνικά δικαιώματα των ογκολογικών ασθενών. Οι κοινωνικές παρενέργειες της νόσου Covid-19».

19.30-19.45: Τσαούση Μαρία, Ασθενής

«Η διεκδίκηση των δικαιωμάτων στην πράξη-Η εμπειρία μου».

19.45-20.00  Ερωτήσεις-Συζήτηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επικίνδυνη σχέση CoViD με λιπώδη νόσο του ήπατος μεταβολικής αιτιολογίας [ελληνική μελέτη]
Γερμανία: Σύσταση για εξαίρεση από την τιμωρία που αφορά πρόωρη διακοπή εγκυμοσύνης
Σωματείο εργαζομένων ΕΟΔΥ: Να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων με "μπλοκάκι"