Τα βερίκοκα μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλή όσο άλλα καλοκαιρινά φρούτα - τα κεράσια και το καρπούζι μάλλον δεν πρόκειται να χάσουν αυτόν τον θρόνο - αλλά δύσκολα θα βρεις και κάποιον που να μην τα συμπαθεί. Και επειδή ακόμα και αυτή η συνθήκη εμάς δεν μας ικανοποιεί, ας προσπαθήσουμε να σε πείσουμε να τα εντάξεις στην καλοκαιρινή σου καθημερινότητα και να τους δώσεις την προσοχή που αξίζουν.

Είναι πολύ θρεπτικά και με λίγες θερμίδες

Μόλις 2 μεσαία βερίκοκα (70 γρ.) παρέχουν:

Θερμίδες: 34

Υδατάνθρακες: 8 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο

Λίπος: 0,27 γρ

Φυτικές ίνες: 1,5 γρ

Βιταμίνη Α: 8% της ημερήσιας δόσης

Βιταμίνη C: 8% της ημερήσιας δόσης

Βιταμίνη Ε: 4% της ημερήσιας δόσης

Κάλιο: 4% της ημερήσιας δόσης

Μην τα ξεφλουδίζετε, φυσικά: Οι περισσότερες ίνες βρίσκονται στη φλούδα - αλλά και πολλή από την γεύση.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Τα βερίκοκα είναι εξαιρετική πηγή πολλών αντιοξειδωτικών, όπως β-καροτίνης και βιταμινών Α, C και Ε. Επιπλέον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

Προστατεύουν την υγεία των ματιών

Οι βιταμίνες Α και Ε, όμως, δεν έχουν μόνο αντιοξειδωτική δράση. Πιο συγκεκριμένα, βοηθούν και στην καταπολέμηση προβλημάτων με την όραση αλλά και από την φθορά που προκύπτει φυσικά με την πάροδο του χρόνου. Δεν αντιστρέφουν τον χρόνο, αλλά επιβραδύνουν τα σημάδια του.

Μπορεί να ενισχύσουν την υγεία του δέρματος

Η κατανάλωση βερίκοκων μπορεί να ωφελήσει το δέρμα σας. Οι κύριες αιτίες των ρυτίδων και των προβλημάτων του δέρματος είναι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ο ήλιος, η ρύπανση και ο καπνός του τσιγάρου. Μπορείτε να καταπολεμήσετε μερικές από αυτές τις βλάβες του δέρματος μέσω μιας υγιεινής διατροφής γεμάτη αντιοξειδωτικά, τα οποία παρέχουν τα βερίκοκα. Ειδικότερα, η βιταμίνη C προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία και τους περιβαλλοντικούς ρύπους εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται εξ αιτίας τους. Επιπλέον, αυτή η βιταμίνη βοηθά στη δημιουργία κολλαγόνου, το οποίο δίνει στο δέρμα σας δύναμη και ελαστικότητα.

Μπορεί να προστατεύσουν την υγεία του εντέρου

Μια μερίδα βερίκοκα παρέχει μέχρι και 3,3 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι το 8,6% και το 13,2% της ημερήσιας δόσης για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα. Τα βερίκοκα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες είναι σημαντικές για τη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες καθυστερούν την κίνηση της τροφής μέσω του πεπτικού μας συστήματος και τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο

Τα βερίκοκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ένα μέταλλο που λειτουργεί ως ηλεκτρολύτης. Στο σώμα, είναι υπεύθυνο για την αποστολή σημάτων μέσω του νευρικού συστήμστος, καθώς και τη ρύθμιση των μυϊκών συσπάσεων και της ισορροπίας των υγρών. Δύο βερίκοκα παρέχουν 181 mg καλίου, που είναι το 4% της ημερήσιας δόσης. Τέλος, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο, όπως τα βερίκοκα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη