Η κετογονική δίαιτα είναι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μέτρια πρωτεΐνη και χαμηλούς υδατάνθρακες. Σε μια κετογονική δίαιτα, οι υδατάνθρακες από όλες τις πηγές, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και τα φρούτα, περιορίζονται αυστηρά. Αυτό εξαντλεί το σώμα από γλυκόζη, την κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Όταν δεν υπάρχει αρκετή γλυκόζη, το σώμα διασπά το λίπος σε κετόνες για ενέργεια.

 Η κετογονική δίαιτα αναπτύχθηκε αρχικά και συνιστάται ως θεραπεία βασισμένη σε στοιχεία για τον έλεγχο της επιληψίας. Πιο πρόσφατα, η κετογονική δίαιτα έχει γίνει δημοφιλής για τη διαχείριση της απώλειας βάρους, του διαβήτη και της υψηλής χοληστερόλης, μεταξύ άλλων καταστάσεων. Ωστόσο, η υψηλή σε λιπαρά φύση της κετογονικής δίαιτας είναι αμφιλεγόμενη και τα αποτελέσματά της δεν έχουν μελετηθεί πλήρως.

 Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ειδικά κορεσμένα, συνδέεται με βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις - αν δεν την κάνουμε σωστά και με την παρακολούθηση διατροφολόγου. Μπορεί όμως να προκαλέσει και αϋπνία;

Η σύνδεση μεταξύ διατροφής και ύπνου

Όλο και περισσότερο, οι ερευνητές ενδιαφέρονται για τη σύνθετη σχέση μεταξύ διατροφής και ύπνου. Μια μελέτη του 2021 συσχέτισε την κατανάλωση πιο υγιεινών τροφίμων με καλύτερη ποιότητα ύπνου, ενώ, αντιστρόφως, μια διατροφή με περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα συσχετίστηκε με χειρότερη ποιότητα ύπνου. Αυτό υποδηλώνει ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί να βελτιώσουν τον ύπνο.

Τι προκαλεί την αϋπνία στην δίαιτα κέτο;

Μια μελέτη του 2020 για τη σχέση μεταξύ διατροφής και ύπνου έδειξε ότι η καλύτερη ποιότητα και περισσότερη ώρα ύπνου συνδέεται με δίαιτες πλούσιες σε υδατάνθρακες και τροφές που περιέχουν τρυπτοφάνη, μελατονίνη και φυτοθρεπτικά συστατικά. Το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό είναι άγνωστο, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι τροφές αυτές ενισχύουν την παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης, ορμόνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου. Επομένως, είναι πιθανό μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες να προκαλέσει αϋπνία,  διαταράσσοντας τις χημικές ισορροπίες αυτών των ουσιών που ρυθμίζουν τον ύπνο.

Συμπτώματα κετο-γρίπης

Μια άλλη ομάδα συμπτωμάτων που συχνά σχετίζονται με την έναρξη της δίαιτας κετο είναι η "κετο-γρίπη", ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας, παρόμοιο με τη γρίπη. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, κόπωση, ναυτία, ζάλη, γαστρεντερική δυσφορία, μειωμένη ενέργεια και ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από ημέρες έως εβδομάδες.

Ανισορροπία ηλεκτρολυτών

Όταν σταματήσετε να τρώτε υδατάνθρακες, το σώμα θα χρησιμοποιήσει πρώτα το γλυκογόνο για ενέργεια ή την αποθηκευμένη γλυκόζη στο σώμα. Δεδομένου ότι το γλυκογόνο δεσμεύει το νερό, καθώς το γλυκογόνο εξαντλείται, το σώμα θα αποβάλει το περιττό νερό μαζί με ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο, το κάλιο και το μαγνήσιο. Τα νεφρά σας θα εκκρίνουν το νερό και τους ηλεκτρολύτες μέσω των ούρων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διαταραχή της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών.

 Οι ηλεκτρολύτες είναι σημαντικοί για όλες τις κυτταρικές λειτουργίες, επομένως μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσθέσετε τροφές πλούσιες σε κάλιο και μαγνήσιο όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπόροι, σολομός και αβοκάντο.

Απόσυρση υδατανθράκων

Όταν καταναλώνετε υδατάνθρακες, διασπώνται σε γλυκόζη στο σώμα. Η γλυκόζη είναι η προτιμώμενη πηγή ενέργειας του σώματος και του εγκεφάλου. Όταν το σώμα σας αρχίζει να αισθάνεται ότι έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη, ενεργοποιούνται αρκετοί ρυθμιστικοί μηχανισμοί για να σας πουν ότι χρειάζεστε περισσότερη. Αυτό μπορεί να μοιάζει με έντονη επιθυμία για τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, ειδικά τρόφιμα με ζάχαρη που απελευθερώνουν γρήγορα περισσότερη γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επιμένουν έως ότου το σώμα σας προσαρμοστεί στη χρήση λίπους για καύσιμο.

Πεπτικά προβλήματα

Πολλοί άνθρωποι που ξεκινούν τη δίαιτα κέτο μπορεί να εμφανίσουν πεπτικά προβλήματα, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, παλινδρόμηση ή κοιλιακή δυσφορία. Επιπλέον, η αποκοπή ή ο περιορισμός των δημητριακών, των φρούτων και των λαχανικών μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω τα γαστρεντερικά προβλήματα.

 Με οποιεσδήποτε δραστικές αλλαγές στη διατροφή, θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής για το έντερο. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες. Μην ξεχνάτε ότι η δίαιτα κέτο έγινε δημοφιλής ως δίαιτα για γρήγορη απώλεια βάρους, που σημαίνει ότι δεν είναι ένα πλάνο που θα μπορείτε να ακολουθείτε με ασφάλεια για πολύ καιρό. Μην ξεκινάτε την κέτο χωρίς να έχετε μιλήσει πρώτα με τον γιατρό σας, ειδικά αν πάσχετε από άλλα χρόνια νοσήματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας