Το ακτινίδιο έχει περίπου το μέγεθος ενός αυγού και είναι είδος μούρου. Το μικρό αυτό φρούτο προέρχεται από την Κίνα και είναι διατροφικός δυναμίτης.

Περιέχει βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός, όπως τα περισσότερα φρούτα. Ομως έχει ορισμένες ιδιότητες που ευνοούν την υγεία και που πολλά άλλα φρούτα δεν μπορούν να συναγωνιστούν. Οι φυσικές του ουσίες θα μπορούσαν να βελτιώνουν και την υγεία του εντέρου.

Ποια είναι τα οφέλη του;

Βοηθά στην υγεία του εντέρου

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία της πέψης. Το ακτινίδιο είναι εξαιρετική πηγή ινών με 5 γρ. σε 1 φλιτζάνι. Μεγάλο μέρος τους περιέχεται στη φλούδα του φρούτου.

 • Μπορεί να έχει οφέλη στην υγεία του εντέρου που δεν έχουν άλλα φρούτα. Έρευνες έδειξαν ότι το ακτινίδιο
 • Μειώνει το φούσκωμα και τη δυσφορία στο πεπτικό.
 • Μαλακώνει τα κόπρανα.
 • Επιταχύνει το ταξίδι των κοπράνων στο παχύ έντερο.
 • Βοηθά στην ισορροπία του εντέρου. Περιέχει πολλά πρεβιοτικά που είναι αναγκαία για τα προβιοτικά ώστε να αναπτυχθούν στο έντερο.

Υψηλή ποσότητα βιταμίνης C

Ένα ακτινίδιο δίνει περισσότερη βιταμίνη από 2 πορτοκάλια.

 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό και πολεμά τις νόσους
 • Καταπολεμά την κόπωση
 • Βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου
 • Παράγει κολλαγόνο στο δέρμα- που βοηθά στην επούλωση των πληγών και βοηθά το δέρμα να φαίνεται νεότερο

Παρέχει βιταμίνη E

Η βιταμίνη E είναι σημαντική για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και της καρδιάς. Συμβάλλει στη διαστολή των αγγείων μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Ένα ακτινίδιο περιέχει το 7% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης E.

Ερευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη Ε στα ακτινίδια είναι πολύ βιοδιαθέσιμη, επομένως ο οργανισμός μπορεί εύκολα να τη χρησιμοποιήσει.

Αντιοξειδωτική δράση

Επειδή περιέχει βιταμίνη C και E, το ακτινίδιο είναι επίσης πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών.

Αυτές οι ουσίες καταπολεμούν την κυτταρική βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες.

Τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή μπορούν να εξουδετερώσουν μέρος της βλάβης από ελεύθερες ρίζες και να ενισχύσουν την υγεία.

Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νόσων- όπως ορισμένα είδη καρκίνου και καρδιοπάθεια.

Το ακτινίδιο και άλλα φρούτα και λαχανικά θα μπορούσαν να βοηθούν κάποιον να αισθάνεται καλύτερα τον χειμώνα., Τα αντιοξειδωτικά του μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα στο κρύο και στην περίοδο γρίπης και να ανεβάσουν τη διάθεση.

Καλή πηγή καλίου

Η καρδιά, τα νεφρά, οι μυς και τα νεύρα χρειάζονται κάλιο για τη λειτουργία τους. Πρόκειται για έναν σημαντικό ηλεκτρολύτη. Ενα ακτινίδιο δίνει 215 milligram καλίου.

Το κάλιο στη διατροφή θα μπορούσε να μειώνει τον κίνδυνο

 • Καρδιαγγειακής νόσου- όπως υπέρταση και εγκεφαλικό
 • Νεφρολιθίασης
 • Οστεοπόρωσης
 • Το κάλιο συμβάλλει στη ρύθμιση  του διαβήτη τύπου 2.

Πλούσιο σε βιταμίνη K

Είναι σημαντική θρεπτική ουσία. Βοηθά τη δύναμη των οστών και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσής. Επίσης συμβάλλει στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου. Ένα ακτινίδιο έχει  31 μικρογραμμάρια βιταμίνης K, περίπου 25% έως 30% της επαρκούς πρόσληψης για τους περισσότερους ενήλικες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αγιουβερδικά φαρμακευτικά φυτά αυξάνουν την ανθεκτικότητα Δροσόφιλων στο στρες και στην κατάθλιψη [μελέτη]    
Αρχικά υποσχόμενη φάνηκε θεραπεία με βλαστοκύτταρα στην πολλαπλή σκλήρυνση
Γιατί καθαρίζω συνέχεια τον λαιμό μου