Το να τρώμε τακτικά ξηρούς καρπούς είναι ένας καλός τρόπος να λαμβάνουμε τις απαραίτητες πρωτεΐνες, αλλά χωρίς τα κορεσμένα λιπαρά του κρέατος. Η τραγανή υφή τους σημαίνει ότι ταιριάζουν σε πολλά πιάτα και τα κάνουν πιο ενδιαφέροντα. Ας δούμε μερικούς από τους τρόπους που ένας συγκεκριμένα καρπός, το αμύγδαλο, φροντίζει την υγεία μας.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι μια χούφτα ωμά αμύγδαλα αποτελούν ένα θρεπτικό σνακ και είναι αλήθεια: Το διατροφικό προφίλ των ξηρών καρπών είναι εντυπωσιακό. Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, τα αμύγδαλα μας κρατούν χορτασμένους μεταξύ των γευμάτων. Μια μερίδα αμύγδαλα περιέχει λίγο πάνω από 6 γρ. πρωτεΐνης και περίπου 4 γρ. φυτικών ινών.

Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά

Αν και είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και περιέχουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνες που προάγουν την υγεία, τα αμύγδαλα είναι κυρίως γνωστά ως πλούσια πηγή υγιεινών λιπαρών. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, που έχουν οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Τα μονοακόρεστα λιπαρά στα αμύγδαλα αυξάνουν την "καλή" χοληστερόλη HDL. Πέρα από την υγεία της καρδιάς, τα υγιή λιπαρά αποτελούν ουσιαστικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Είναι απαραίτητα για την υποστήριξη της κυτταρικής λειτουργίας και των επιπέδων ενέργειας.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε

Μια μερίδα αμύγδαλα προσφέρει 7,26 mg βιταμίνης E, καθιστώντας το πολύ εύκολο να λαμβάνουμε την αναγκαία μας ποσότητα καθημερινά. Τα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε αποκρούουν τα ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρα όταν δεν ελέγχονται. Η βιταμίνη Ε επομένως βοηθά στην πρόληψη της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ παράλληλα ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και αποτρέπει τους θρόμβους αίματος στις αρτηρίες.

Τα αμύγδαλα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Υπάρχουν πολλές έρευνες που συνδέουν τους ξηρούς καρπούς με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, αλλά η έρευνα έχει επίσης αποκαλύψει συσχετισμό μεταξύ των αμυγδάλων και των βελτιωμένων φλεγμονωδών βιοδεικτών. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, η νόσος Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης. Οι αντιφλεγμονώδεις ουσίες βοηθούν επίσης στη μείωση του οξειδωτικού στρες στο σώμα μας, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα και την μείωση της φλεγμονής.

Είναι καλή πηγή μαγνησίου

Η αρτηριακή πίεση είναι σημαντικός δείκτης για την υγεία της καρδιάς μας. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή. Μια υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι ξηροί καρποί πρέπει να είναι κομμάτι μιας διατροφής για την καρδιά μας. Το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί επίσης να προκαλέσει αυξημένη αρτηριακή πίεση. Τα αμύγδαλα είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, προσφέροντας 76,5 mg ανά μερίδα.

Είναι πηγή πρεβιοτικών

Γνωρίζουμε τα προβιοτικά, που είναι τα υγιή μικρόβια που ζουν στο έντερό μας. Τα πρεβιοτικά είναι συστατικά σε τροφές - φυτικές ίνες συνήθως - που δρουν ως "τροφή" για αυτά τα μικρόβια, ενισχύοντας την ωφέλιμή τους δράση. Τα αμύγδαλα, κυρίως η φλούδα τους, είναι μια φυσική πηγή πρεβιοτικών.