Τα ραπανάκια έχουν πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες και αποτελούν καλή επιλογή για ανθρώπους που παρακολουθούν την πρόληψη υδατανθράκων και ζάχαρης. Εχουν λίγες θερμίδες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσια σε αρκετές βιταμίνες και μέταλλα.

Είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών και περιέχουν καλή ποσότητα βιταμίνης C, που δρα ως αντιοξειδωτικό και προστατεύει τα κύτταρα από βλάβη. Πώς ωφελούν την υγεία:

Aντικαρκινικές ιδιότητες

Η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών ενδεχομένως συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου. Σύμφωνα με το Linus Pauling Institute, περιέχουν ουσίες που διασπώνται σε  ισοθειοκυανικά, σε συνδυασμό με το νερό. Τα ισοθειοκυανικά, βοηθούν στο να εξολοθρεύσει ο οργανισμός ουσίες που προκαλούν καρκίνο και εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων.

Ερευνα του 2010 ανακάλυψε ότι εκχύλισμα της ρίζας ραπανακίου περιέχει αρκετά είδη ισοθειοκυανικών που προκάλεσαν τον κυταρικό θάνατο σε ορισμένες κυτταρικές γραμμές καρκίνου.

Μειωμένος κίνδυνος διαβήτη

Τα ραπανάκια περιέχουν ουσίες που μπορούν να ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης ενισχύουν τη φυσιολογική παραγωγή ορμόνης που μπορεί να συμβάλλει στην προστασία έναντι της αντίστασης στην ινσουλίνη. Τα ραδίκια επίσης περιέχουν συνένζυμο Q10, αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη.

Ενισχύουν την ηπατική λειτουργία

Ουσίες που περιέχουν τα ραπανάκια βοηθούν το ήπαρ να αποτοξινωθεί και να ιαθεί από βλάβη. Επίσης βοηθούν και τα νεφρά να αποβάλλουν τοξίνες.

Βελτιωμένο καρδιαγγειακό σύστημα

Eίναι φιλικά προς την καρδιά χάρη στις σουλφοροφάνες και στις ανθοκυανίνες.

Με προστατευτική αντιοξειδωτική δράση, αυτές οι ουσίες συμβάλλουν στη μείωση της βλάβης από φλεγμονή που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες.

Τα ραδίκια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μέταλλα όπως ασβέστιο και κάλιο. Αυτές ουσίες συνδυαστικά βοηθούν στη μείωση της υπέρτασης  και των κινδύνων καρδιοπάθειας.  Τα ραδίκια επίσης είναι καλή πηγή νιτρικού άλατος που βελτιώνει τη ροή αίματος.

Αντιμυκητισιακές ιδιότητες

Τα ραπανάκια περιέχουν φυσική αντιμυκητισιακή ουσία που ενδεχομένως μπορεί να είναι αποτελεσματική έναντι του Candida albicans.

Μέγεθος μερίδας

Καθώς το ραπανάκι περιέχει βιταμίνες και μέταλλα χωρίς πολλούς υδατάνθρακες ή θερμίδες, είναι υγιεινό λαχανικό για τη διατροφή σας. Όμως η μεγάλη ποσότητα μπορεί ενδεχομένως να παρεμβληθεί με την παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς, αν κάποιος έχει έλλειψη ιωδίου. Επομένως, καλύτερα να καταναλώνετε τα ραπανάκια με μέτρο.

 

Πηγές:
bbc, webmd

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024