Το κόκκινο λάχανο είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες σταυρανθές λαχανικό, που σχετίζεται με το κουνουπίδι και τη λαχανίδα. Τα φύλλα του έχουν σκούρο κοκκινωπό -μωβ χρώμα. Συνήθως είναι λίγο πιο μικρό και πιο πυκνό από το πράσινο λάχανο και έχει πιο πιπεράτη γεύση.

Αυτή η ποικιλία λάχανου παίρνει το χρώμα της από την ανθοκυανίνη και το όξινο επίπεδο του χώματος στο οποίο μεγαλώνει. Όπως τα περισσότερα λαχανικά είναι πολύ θρεπτικό, με χαμηλά λιπαρά και θερμίδες και με πολλά οφέλη στην υγεία.

Περιέχει διάφορες ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός. Ερευνες έδειξαν επίσης ότι διατροφή με πολλά σταυρανθή λαχανικά όπως το κόκκινο λάχανο συμβάλλει στην προστασία από ορισμένα είδη καρκίνου.

Το κόκκινο λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αποτελεί πηγή ινών με χαμηλές θερμίδες. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα ανθοκυανίνες. Οι ουσίες αυτές συμβάλλουν στο να διατηρείται υγιές το σώμα και είναι πιθανό να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου παθήσεων όπως ο καρκίνος, η οστεοπόρωση και η καρδιοπάθεια.

Περιέχει άλλες επίσης βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνη Α, Ε, Β6, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, ψευδάργυρο, φωσφόρο, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη.

Μπορεί ενδεχομένως να βοηθά και στην απώλεια βάρους αφού είναι χαμηλό σε θερμίδες, περιέχει πολύ νερό και είναι καλή πηγή διατροφικών ινών και αντιοξειδωτικών. Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν σε κορεσμό και κάνουν το λάχανο υγιεινή πρόσθεση στη διατροφή.

Αλλα οφέλη είναι:

Υγεία των οστών

Το κόκκινο λάχανο περιέχει ποικιλία θρεπτικών που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών. Ενώ οι περισσότεροι ξέρουν οτι η βιταμίνη D και το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για τα οστά άλλες αναγκαίες ουσίες είναι η βιταμίνη K και το μαγνήσιο.
Το κόκκινο λάχανο είναι καλή πηγή βιταμίνης Κ και δίνει μικρές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου που είναι χρήσιμες για τα οστά.

Υγεία του πεπτικού

Εχει υψηλά επίπεδα ινών και έτσι είναι ευκολότερη η πέψη και η διατήρηση της υγείας του πεπτικού.

Το υψηλό σε ίνες περιεχόμενο μπορεί να συμβάλλει στην κίνηση της τροφής στο πεπτικό και στη μείωση της δυσκοιλιότητας. Οι διαλυτές ίνες βοηθούν τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο.
Ενδεχομένως συμβάλλουν στη διατήρηση υγιούς ισορροπίας πρεβιοτικών στο πεπτικό αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Το κόκκινο λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση είναι πιθανό να συμβάλλει στην προαγωγή της ισορροπίας των εντερικών μικροβίων και των προβιοτικών στο πεπτικό σύστημα.

Υγεία της καρδιάς

Οι ανθοκυανίνες στο κόκκινο λάχανο είναι πιθανό να ωφελούν την υγεία της καρδιάς. Διατροφές με πολλές ανθοκυανίνες συνδέονται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους