Όσο περνούν τα χρόνια, η καρδιά μας έχει διαφορετικές ανάγκες και πρέπει να την φροντίζουμε περισσότερο. Ας ρίξουμε μια αναλυτική ματιά σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την υγεία της καρδιάς μας μεγαλώνοντας.

Αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής

Στους άνδρες, η μέση ηλικία για την πρώτη καρδιακή προσβολή είναι τα 65. Στις γυναίκες τα 72, αν και η εμμηνόπαυση παίζει επίσης ρόλο.

Αυξάνεται το βάρος

Γύρω στα 50 αρχίζει να επιβραδύνεται ο μεταβολισμός μας, περίπου κατά 30%. Αυτό κάνει λίγο πιο δύσκολο το να διατηρούμε το βάρος μας στα ιδανικά επίπεδα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανοχή στην ινσουλίνη, η ολική χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και ο κίνδυνος για παχυσαρκία. Όλα αυτά, με τη σειρά τους, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Οι αρτηρίες σκληραίνουν

Αυτό συμβαίνει φυσικά όσο μεγαλώνουμε. Η ίδια η καρδιά μας σφίγγει σε σχέση με παλιότερα, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολη η κυκλοφορία του αίματος.

Ανεβαίνει η αρτηριακή πίεση

Ακόμα και αν η υπέρταση δεν ήταν πρόβλημα που σας ανησυχούσε μέχρι και τη δεκαετία των 50, ο κίνδυνος να την αποκτήσετε είναι πολύ μεγάλος. Είναι ακόμα ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αρτηριοσκλήρυνση.

Αλλάζει ο ρυθμός της καρδιάς

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια πάθηση κατά την οποία η χτύποι της καρδιάς εμφανίζουν αρρυθμίες. Είναι ο κυριότερος υπαίτιος για εγκεφαλικό σε ηλικιωμένους.

Η υγεία της καρδιάς μας επηρεάζεται και από τον ύπνο

Ο κακός ή λίγος ύπνος μακροπρόθεσμα μπορεί να βλάψει την καρδιά μας σε μεγάλο βαθμό. Την ίδια στιγμή, άλλα προβλήματα της ηλικίας μπορεί να κάνουν τον ύπνο πιο δύσκολο, με αποτέλεσμα την επιπλέον σκλήρυνση των αρτηριών.

Ο διαβήτης επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος

Όσο μεγαλώνουμε, και ειδικά στις γυναίκες, ο κίνδυνος διαβήτη αυξάνεται. Μία από τις επιπλοκές που μπορεί να έχει ο διαβήτης αν μείνει ανεξέλεγκτος είναι να προκαλεί βλάβες στα νεύρα της καρδιάς και στα αιμοφόρα αγγεία.

Τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν

Είναι μια πάθηση που ονομάζεται αθηροσκλήρωση, και συμβαίνει όταν χοληστερόλη και πλάκα συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό δυσχεραίνει την κυκλοφορία του αίματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις