Η Cancer Prevention Research Groupin Greece – Ελληνική Εταιρεία Έρευνας για την Πρόληψη του Καρκίνου, η παγκόσμια πρωτοβουλία νέων που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2021 και έχει ως στόχο την ένωση μεταξύ επιστημονικής έρευνας και κοινωνικής προσφοράς υπέρ της πρόληψης των νεοπλασματικών νόσων, σας προσκαλεί στη νέα διαδικτυακή συνάντηση με μια ευρεία θεματική γύρω από τους «γυναικολογικούς καρκίνους».

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και δωρεάν για το σύνολο του κοινού, όπως και η αποστολή του σχετικού πιστοποιητικού συμμετοχής. Η ημερίδα θα διεξαχθεί διαδικτυακά, μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης. Μπορείτε να εγγραφείτε δωρεάν συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εγγραφής:

Οι γυναικολογικοί καρκίνοι περιλαμβάνουν τις κακοήθειες στον τράχηλο της μήτρας & στο ενδομήτριο, στον κόλπο & στο αιδοίο, στις ωοθήκες, καθώς επίσης, και ο καρκίνος του μαστού απαντάται κατά συντριπτική πλειοψηφία σε γυναίκες, οπότε και αυτός θα αποτελέσει προς εξέταση ζήτημα της ημερίδας. Η υψηλή επίπτωση και θνησιμότητα των -κατά περίπτωση- νόσων αυτών καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα πάνω στο πεδίο. Η δημόσια υγεία οφείλει, μέσα από την επιδημιολογική διερεύνηση, να παραδώσει στον πληθυσμό ακόμη περισσότερους τρόπους πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, ενώ η κλινική ιατρική και η βασική έρευνα αναζητούν ταυτόχρονα πρωτοποριακές διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους.

Νέοι επιστήμονες θα αναπτύξουν τις εισηγήσεις τους, ώστε, με τρόπο κατανοητό, οι ειδικοί και το ευρύ κοινό να έρθουν σε επαφή με θέματα όπως: η παθοφυσιολογία της νόσου, τα αίτια ανά τύπο γυναικολογικού καρκίνου, η επιδημιολογία των νόσων, συμπτώματα, ανοσιακή απάντηση και καρκίνος, γονιμότητα, νεότερες διαγνωστικές τεχνικές, θεραπευτικά σχήματα και μέθοδοι, θεραπείες, πρόληψη, διατροφική υποστήριξη, κ.ά. Ειδική βαρύτητα θα δοθεί στην επιστημονική παρουσίαση θεμάτων σχετικών με την ψυχολογική υποστήριξη της γυναίκας ασθενούς, αλλά και των οικείων της, στο ρόλο της ψυχοσεξουαλικής διαχείρισης της γυναίκας ασθενούς. Έμφαση θα δοθεί και στη λειτουργία της «e-Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξηςγια ασθενείς με καρκίνο & φροντιστές» της CPRG Greece. Μέσα από την εκτενή αναφορά στην ψυχική υγεία και την σχέση της με τις νεοπλασματικές νόσους, θα φανεί ο σημαντικότατος ρόλος της Ψυχολογίας στο πλαίσιο του ευρύτερου βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου Υγείας.

Χαιρετίζουν την έναρξη της ημερίδας:

  • Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας της Ελλάδος αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας & εξαρτήσεων, Βουλευτής Β1΄ Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νομικός.
  • Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ». «Η κοινότητα των "Υπέροχων Γυναικών" στο πρώτο πεδίο της συμπερίληψης».
  • Δρ. Γεώργιος Πατρινός, PhD Μοριακός Βιολόγος - Γενετιστής, Καθηγητής Φαρμακευτικής Βιοτεχνολογιας & Φαρμακογονιδιωματικής Πανεπιστημίου Πατρών. «Η επιστήμη στη μάχη του καρκίνου».
  • Αθανάσιος (Σάκης) Παιδής,  τ. Αντιπεριφερειάρχης, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας.
  • Δρ. Πήλιος - Δημήτρης Σταύρου,  Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Ψυχολογικοί παράγοντες δυσπροσαρμογής στην οργανική ευαλωτότητα».

Περισσότερες πληροφορίες στα social media (@cprggreece) του Οργανισμού και στην επίσημη ιστοσελίδα του (www.cprggreece.org).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA