Όταν τα μάτια σας είναι υγρά και φαγουρίζουν, ξέρετε ότι οι αλλεργίες σας είναι εδώ. Αλλά ξέρατε ότι τα μάτια σας μπορούν επίσης να σας δώσουν στοιχεία για πολλές άλλες παθήσεις, ορισμένες και πιο σοβαρές; Αυτός είναι μέρος του λόγου για τον οποίο οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις πρέπει να μην παραμελούνται.

Αυτές είναι μερικές παθήσεις για τις οποίες τα μάτια μας μπορούν να δώσουν πληροφορίες.

Αυξημένο στρες

Έχετε βιώσει ποτέ μια ενοχλητική σύσπαση των ματιών σε κάποια μέρα με έντονο στρες; Οι πιο συνηθισμένοι ένοχοι για μια τέτοια αντίδραση των ματιών είναι η έλλειψη ύπνου, το πολύ άγχος ή η υπερβολική καφεΐνη. Αν γίνει πολύ ενοχλητικό, βάλτε μια κρύα κομπρέσα στα μάτια σας.

Διαβήτης

Αυτό που φαίνεται σαν διακοπτόμενη και θολή όραση θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι κάποιος έχει πρόβλημα στα μάτια που σχετίζεται με τον διαβήτη. Η όρασή σας μπορεί να είναι καλύτερη το πρωί και θολή αφού έχετε φάει ένα μεγάλο γεύμα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο του φακού των ματιών, καθιστώντας την όραση θολή. Τα μακροχρόνια υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε κάτι πιο σοβαρό που ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης. Αν έχετε διαβήτη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κάνετε οφθαλμολογική εξέταση κάθε χρόνο.

Υπέρταση

Η υπέρταση μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα στον αμφιβληστροειδή. Δεν θα παρατηρήσετε διαφορά στα μάτια ή στην όρασή σας στην αρχή, αλλά ένας οφθαλμίατρος μπορεί να την εντοπίσει όταν κοιτάξει τα αγγεία μέσα στο μάτι.

Υπερέκθεση στον ήλιο

Ένα ροζ ή κίτρινο εξόγκωμα στο λευκό του ματιού μπορεί να υποδηλώνει βλάβη στον επιπεφυκότα από την υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως. Επενδύστε σε ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου που προσφέρουν πλήρη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και καλύπτουν πλήρως τα μάτια σας.

Πρόβλημα πήξης του αίματος

Αν βλέπετε μια κόκκινη κηλίδα στο λευκό του ματιού σας, μπορεί να είναι σπασμένα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή. Συνήθως προκύπτουν από καταπόνηση (από βήχα, φτάρνισμα ή ακόμα και πολύ έντονη γυμνατική) και δεν προκαλούν μόνιμη βλάβη. Φαίνεται πολύ ανησυχητικό, αλλά συνήθως δεν υπάρχει θεραπεία, θα υποχωρήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Αλλά αν αυτό συμβεί πολλές φορές, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για μαγειρική χωρίς αλάτι
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διοργανώνει δράση ενημέρωσης για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών στην Ακρόπολη
Μουσική Φιλανθρωπική Βραδιά από τον ‘’Καλό Σαμαρείτη’’