Έχει μεγάλα οφέλη στην υγεία, καθώς συμβάλλει στην πρόληψη νόσων, τη ρύθμιση του βάρους και την πέψη.

Τα αγγούρια μπορούν να αποτελέσουν μέρος υγιεινής διατροφής. Ανήκουν στην οικογένεια  Cucurbitaceae μαζί με τις κολοκύθες και τα πεπόνια. Έχουν χαμηλές θερμίδες και πολύ νερό και άλλες θρεπτικές ουσίες όπως φυτικές ίνες, βιταμίνης A, K, C, κάλιο και ασβέστιο.

Η κατανάλωση αγγουριών ωφελεί την υγεία καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα και να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων νόσων.

Ακολουθούν 6 τρόποι που η κατανάλωση αγγουριών βελτιώνει την υγεία.

Αυξάνουν την ενυδάτωση

Η καθημερνή κατανάλωση νερού είναι πολύ σημαντική για την υγεία καθώς βοηθά στην πέψη, τον πόνο των αρθρώσεων, τη νεφρική λειτουργία, τη μνήμη και την αντίληψη, ενώ ρυθμίζει και τη θερμοκρασία του σώματος.

Αν κάποιος δυσκολεύεται να πίνει την ποσότητα νερού που χρειάζεται το σώμα, τα αγγούρια αποτελούν ακόμα μια επιλογή καθώς περιέχουν περισσότερο από 96% νερό.

Ενισχύουν τα οστά

Τα αγγούρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη K η οποία ωφελεί την υγεία των οστών. Η επαρκής ποσότητα της βιταμίνης μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων και προάγει υγιή οστική μάζα. Αν η οστική πυκνότητα κάποιου είναι χαμηλή αυξάνεται ο κίνδυνος οστεοπόρωσης.

Ο συνδυασμός βιταμίνης K και ασβεστίου στα αγγούρια δίνει πρόσθετα οφέλη στα οστά. Η βιταμίνη K βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει ασβέστιο και αναγκαίες θρεπτικές ουσίες για το χτίσιμο και τη διατήρηση ισχυρών οστών.

Προάγουν την υγεία των εντέρων

Tο νερό των αγγουριών βοηθά φυσικά την πέψη-βοηθά τον οργανισμό να διασπάσει την τροφή και να απορροφήσει θρεπτικές ουσίες. Οι φυτικές ινες στα αγγούρια επίσης ρυθμίζουν τις κινήσεις του εντέρου και αποφεύγεται η δυσκοιλιότητα.

Βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου και του διαβήτη

Το αγγούρι ως σνακ ωφελεί ιδιαίτερα αν κάποιος είναι παχύσαρκος- κύρια αιτία κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Εχει χαμηλές θερμίδες, υδατάνθρακες και σάκχαρα. Επίσης το νερό και οι ίνες μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερο.

Τα αγγούρια ωφελούν και ανθρώπους που ήδη έχουν διαβήτη. Εχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι επιδρούν λιγότερα στα σάκχαρα σε σχέση με τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, καθιστώντας τα υγιεινή επιλογή για τη διατροφή. Έρευνες, επίσης δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης του διαβήτη και στη μείωση των επιπλοκών που συνδέονται με την πάθηση.

Προστατεύουν από τον καρκίνο

Τα αγγούρια περιέχουν υψηλές ποσότητες Cucurbitacin B (CuB) — φυτική ουσία που κερδίζει προσοχή για την επίδρασλη της στα καρκινικά κύτταρα.

Πρόσφατη επισκόπηση επιβεβαιώνει ότι η CuB θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στην καταπολέμηση του καρκίνου στο ήπαρ, το μαστό, τους πνεύμονες και τον προστάτη. Δείχνουν ότι ενδεχομένως συμβάλλει στο σταμάτημα της ανάπτυξης του καρκίνου και πιθανόν καταστρέφει καρκινικά κύτταρα.

Επίσης οι φλούδες του αγγουριού βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου. Είναι καλή πηγή ινών που βοηθούν στη μείωση της δυσκοιλιότητας και πραστατεύουν από τον καρκίνο στο παχύ έντερο.

Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς

Ο συνδυασμός του υψηλού καλίου και του χαμηλού νατρίου στα αγγούρια είναι ωφέλιμος για την αρτηριακή πίεση.

Εκτός από τη μείωση της πίεσης, η ουσία CuB στα αγγούρια προστατεύει την καρδιά καταπολεμώντας την αρτηριοσκλήρυνση. Και οι ινες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι φυτικές ίνες ακόμα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Η ελαφριά γεύση του αγγουριού κάνει εύκολη την περίληψή του σε ποικιλία πιάτων. Επίσης είναι εύκολο να βρεθεί κατά τη διάρκεια όλου του έτους.

Πηγές:
Cleveland clinic

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;