Η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk θα καταβάλει 75 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος μιας νέας συνεργασίας που σύναψε με μια καναδέζικη startup εταιρεία βιοτεχνολογίας που στοχεύει στη δημιουργία κυτταρικών θεραπειών για τον διαβήτη και την παχυσαρκία.

Η συμφωνία χορηγεί στη Novo μια παγκόσμια αποκλειστική άδεια χρήσης της τεχνολογίας  “bioprinting”  της Aspect Biosystems για την ανάπτυξη έως και τεσσάρων θεραπειών που στοχεύουν τον διαβήτη, την παχυσαρκία ή και τις δύο ασθένειες. Αυτή η τεχνολογία συνδυάζει κύτταρα και διάφορα «βιοϋλικά» για να δημιουργήσει τρισδιάστατες δομές που μοιάζουν με ιστούς, σχεδιασμένες να είναι βιολογικά λειτουργικές, προστατευμένες από το ανοσοποιητικό σύστημα και κατάλληλες για χειρουργική εμφύτευση.

Η συνεργασία, αρχικά θα επικεντρωθεί σε θεραπείες που μπορούν να διατηρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικά όρια χωρίς την ανάγκη ανοσοκαταστολής, η οποία, σύμφωνα με τη Novo, μπορεί να «αντιπροσωπεύει μια μεταμορφωτική θεραπεία για άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 1». Η Novo είπε επίσης ότι αυτές οι θεραπείες θα έχουν αλλογενή σχεδιασμό, που σημαίνει ότι τα κύτταρα προέρχονται από δότη και όχι από τον ασθενή.

Ωστόσο, η βασική δραστηριότητα της Novo εξακολουθεί να περιστρέφεται γύρω από τον διαβήτη και, πιο πρόσφατα, την παχυσαρκία. Η εταιρεία κατέγραψε πέρσι αύξηση 26% στις καθαρές πωλήσεις και 34% αύξηση στις ακαθάριστες πωλήσεις.

Η νέα συνεργασία με την Aspect δείχνει ότι η Novo βλέπει περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης στους βασικούς της τομείς. Υπενθυμίζεται ότι η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία δημιούργησε ένα εργοστάσιο με έδρα την Καλιφόρνια αφιερωμένο στις θεραπείες με βλαστοκύτταρα το 2018. Και επί του παρόντος, ερευνά τρόπους με τους οποίους οι κυτταρικές θεραπείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ασθενειών όπως η νόσος του Πάρκινσον, η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και ο διαβήτης Τύπου 1.

Πηγές:
https://www.biopharmadive.com/news/novo-aspect-cell-therapy-diabetes-obesity/647475/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα